Lachen, gieren, brullen, bakken: I love it!

Dat ik zot ben van bakken, moet ik je al lang niet meer vertellen. Dat komt natuurlijk een beetje door mijn achtergrond: ik heb al mijn kennis opgestoken bij hofleverancier Wittamer waar ik gewerkt heb en ik had mijn über feel-good TV-programma Goe Gebakken op VIER.

En ik heb mijn liefde duidelijk doorgegeven: Grace is er steeds als de kippen bij om de mengkom en lepel af te slurpen. Benieuwd wat ik zo leuk vind aan bakken? Wil je aan de slag met uiteenlopende bakrecepten of handige baktips? Hier zit je goed. Let’s bake!

Trommel gerust de kids op om een handje toe te steken. Donderslagkoekjes uitsteken, muffinvormen vullen, een superheldentaart versieren … Een topbezigheid voor je kroost! Oké, de bloem zal waarschijnlijk rondvliegen in de keuken. Maar die enthousiaste blik in hun ogen wanneer ze het resultaat bewonderen, daar kan niets tegenop.

wafels-van-de-bomma-door-sofie-dumont-slider
brood-met-olijven-door-sofie-dumont-slider
cheesecake-door-Sofie-Dumont-slider
foccacio-door-sofie-dumont-slider
sofie-dumont-23-09-ontbijt-pannenkoekjes-172717-slider

Een brede waaier aan bakrecepten

Van zoet tot hartig: eender welk bakrecept kan mij gelukkig maken. Brood bakken in de oven, het gezin verblijden met een smeuïge appelcake, speciale gelegenheden vieren met een zelfgemaakte taart … Ik word spontaan happy van rasechte bakklassiekers zoals wafels van ‘de bomma’ of pannenkoeken. Maar evengoed kom ik verrassend uit de culinaire hoek met bakrecepten die net dat tikkeltje anders zijn. Waag je aan mijn donuts met pompoen, probeer de groene wafels met gerookte zalm en bieslookroom of schakel de oven in voor een courgette- en pompoencake. Either way: puur genieten!

Bakken: feelgoodmomenten gegarandeerd

Bakken lijkt misschien uitdagend, maar laat je niet tegenhouden. De voldoening zal zo groot zijn! Leg de lat niet te hoog en probeer je vooral te amuseren: ook al oogt het misschien nog niet perfect, je krijgt sowieso een smakelijk resultaat. Wil je een taart bakken voor vrienden? Zij zullen zich ongetwijfeld blijven herinneren dat jij de moeite deed om zelf iets klaar te maken. Knoop dus de keukenschort om, kneed het deeg met je handen en snuif de geuren op. Bakken is een betere mindfulnessoefening dan yoga, haha!

Is baking soda hetzelfde als bakpoeder?

Een veelgestelde vraag, die ik met veel plezier beantwoord! Ze komen namelijk allebei regelmatig aan bod in mijn bakrecepten. Baking soda – ook wel zuiveringszout of natriumcarbonaat genoemd – is een natuurlijke stof. Van zodra het in contact komt met een zure vloeistof, zoals melk, olie of citroensap, ontstaat er koolzuurgas dat je beslag doet rijzen. Bakpoeder daarentegen is een combinatie van natriumcarbonaat en zuur. Je hoeft dus zelf geen zuurhoudend ingrediënt toe te voegen om het rijzen in gang te zetten.

Gebruik je baking soda? Dan is het belangrijk dat je je deeg zo snel mogelijk in de oven zet. Anders bestaat het risico dat de reactie afzwakt en je baksel te plat wordt. Bij bakpoeder verloopt de reactie trager en kan de bereiding probleemloos nog even aan de kant blijven staan, zonder dat het rijzingsproces in gedrang komt. Het ene door het andere vervangen? Dat raad ik af, aangezien ze je beslag elk op hun eigen manier licht en luchtig maken. Volg het bakrecept zou ik zeggen!

Wanneer gebruik je zelfrijzende bloem?

Zelfrijzende bloem is een bloem dat – in tegenstelling tot gewone bloem – ook bakpoeder bevat. Wil je pannenkoeken of cake bakken? Dan garandeert zelfrijzende bloem dat het beslag gaat rijzen. Bij het bakken van brood komt dit er niet aan te pas: in dat geval voeg je gist toe aan je deeg. Gewone bloem wordt dan weer gebruikt voor vloeibare bereidingen, denk maar aan bechamelsaus. Geen zelfrijzende bloem in huis? Combineer gewone bloem met wat bakpoeder en je demonstreert moeiteloos een stevig staaltje bakkunst.

Zin om je uit te leven met klopper en deegrol? Ik word helemaal happy wanneer ik jouw creaties kan zien. Deel je gebakjes dus op sociale media, tag @sofiedumontchef en laat me weten of jouw lekkernijen in de smaak vallen.