Mosselen: ze zijn er weer!

YES, het is bijna zover… het mosselseizoen komt eraan! Heerlijke verse mosselen, iets waar ik altijd énorm naar uitkijk in de zomer en een absolute must als we naar de zee trekken. Deze prachtige zeevruchten maak je ook gemakkelijk zelf klaar met mijn tips en inspiratie in deze blog: als hapje of in een zalige pasta, ze zijn even lekker als veelzijdig. Mijn favoriet mosselgerecht is toch wel de klassieke mosselen met frietjes. 🙂

Verse mosselen, ook wel het ‘Zeeuwse zwarte goud’ genoemd, ze zijn er weer! Dat je mosselen enkel kan eten in de maanden met een “r”, is helaas een fabeltje. Van eind juni tot midden april kan je volop smullen van de lekkerste mosselen van bij ons.

Deze zeevruchten worden lokaal gekweekt in de Waddenzee en de Oosterschelde. Er bestaan 2 soorten: bodem- en hangcultuur mosselen. Beide zijn even lekker, maar wat is nu juist het verschil?

  • Bodemcultuur: Het seizoen van de populaire Zeeuwse bodemcultuurmosselen start meestal vanaf juli. En zoals de naam al doet vermoeden, deze mosselen worden gekweekt op de bodem van de zee.
  • Hangcultuur: Deze mosselen hangen in netten of ‘sokken’, waardoor ze meer zonlicht vangen en sneller groeien. Ze zijn al in het vroege voorjaar beschikbaar.

Mosselen zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond: ze zijn rijk aan eiwitten en bevatten veel mineralen en vitaminen.

Makkelijke tips om zelf mosselen te maken

Thuis mosselen maken is echt zo simpel, dus laat je zeker niet afschrikken om zelf aan de slag te gaan met deze handige tips!

  • Voorzie 1 tot 1,5 kilo mosselen per persoon.
  • De mosselen die je bij de visboer of in de winkel koopt, zijn meestal al gekuist (vrij van zand en baarden) en één keer goed spoelen onder koud water is vaak voldoende. Verwijder vervolgens de beschadigde schelpen. Mosselen die nog een beetje openstaan, geef je een klein tikje zodat ze sluiten, alvorens te koken.
  • Bereid de mosselen zo snel mogelijk na aankoop en laat ze niet te lang in water weken, zodat ze hun goede smaak behouden.
  • Gebruik een brede, lage pan met deksel en een dunne bodem om de mosselen te koken. In een grote pan hebben de mosselen voldoende ruimte om open te gaan. Laat ze niet te lang garen en zet het vuur voldoende hoog. Schud regelmatig de mosselen eens om.
  • Gooi mosselen, die nog dicht zijn na het koken, niet direct weg. Open ze voorzichtig met een mesje om te controleren of ze al dan niet vol zand zitten.
  • Het kookvocht van rauwe mosselen heeft een zalige ziltige smaak: maak er bouillonblokjes van door ze in te vriezen of gebruik ze als basis voor een extra sausje.

Mosselen natuur of met een twist

Mosselen zijn heerlijk natuur en snel klaar met versgebakken frietjes of gewoon wat brood erbij: snijd de ui en selder fijn, stoof aan in wat boter en voeg de mosselen toe. Kruid nog af met wat peper en peterselie. Je kan eventueel ook een scheutje room, witte wijn, witbier of abdijbier toevoegen voor extra smaak. Laat gedurende 2 minuten koken op een hoog vuur, even goed omschudden en nog één minuutje koken… Smakelijk!

Een lekker sausje kan hier niet ontbreken! Mijn recept voor verse mayonaise vind je hier. Ga je liever voor echte mosselsaus? Meng dan 4 el mayonaise met 1 grote el mosterd en 1 el azijn, voeg eventueel nog een beetje water en peper toe.

Met mosselen kan je alle kanten uit. Probeer eens verschillende easy toppings en geef je mosselen een instant smaakboost of een coole twist!

Ontdek hier meer inspiratie:

Heb je nog mosselen over?

Serveer ze bij een pasta, risotto of paëlla! Maar ook deze recepten zijn ideaal om met restjes mosselen te maken:

Veelgestelde vragen over mosselen:

Kan je mosselen eten als je zwanger bent?

Ja hoor, tijdens de zwangerschap kan je blijven verder genieten van mosselen! Zorg dat je ze op voldoende hoge temperatuur kookt.

Is er een verschil tussen witte en oranje mosselen?

Nee, er is er geen smaak- of kwaliteitsverschil tussen beide. De ene mossel heeft gewoon wat meer pigment dan de andere.

Mag je mosselen bewaren of invriezen?

Verse mosselen met schelp kan je niet invriezen. Gekookte mosselen zonder schelp kan je wel invriezen of 2 dagen in de koelkast bewaren.

Kan je mosselen klaarmaken in de Airfryer of stoomoven?

Zeker! Gaar 10 minuten in de Airfryer op 200°, roer tussenin even op. In de stoomoven gedurende 7 à 8 minuten, naargelang de grootte van de mosselen. Als de mosselen openstaan zijn ze klaar!

TEAM MOULES FRITES FOR LIFE

Ook zot van mosselen? Ontdek meer inspiratie in m’n boek HAPPY MOMENTS, zoals deze mosselen met chorizo en tomaat… GOD-DE-LIJK lekker! Of join #TeamMoulesFrites met deze zalige t-shirts: Wear it – love it – rock it – style it – twin it!

SHOP HIER