Appel crumble

  • 50min
  • 4P
  • Easy

Een bodem van zachte gekarameliseerde appels in kaneel en gember met een krokante noten havermout korst, heerlijk! Als ontbijt met wat yoghurt, als dessert met bolletje ijs of gewoon omdat je er zin in hebt. Crumble betekent eigenlijk kruimels. Gemaakt van bloem, boter en suiker, maar ik vind de textuur interessanter met extra crunch door er havermout en noten aan toe te voegen. Eerst je appels karameliseren geeft ook extra smaak, maar is geen must. Gewoon alles onder de rauwe appels mengen en dan de crumble topping erop doen, beide zijn even lekker!

Ingrediënten (4 personen)

Crumble
100 g volkoren bloem
45 g havermout
50 g pecan noten
50 g rietsuiker
125 g boter
Snuifje zout
2 el amandelschilfers

Vulling
4 jonagold appelen gewassen
1 klont boter
50 ml agave
1 kl gember fijn geraspt
1 tl kaneel

Bereidingswijze

Verwijder het klokhuis en snij de appels in stukjes met schil. Verwarm ondertussen de boter, agave en gember in een pan, laat wat opschuimen en roer de kaneel eronder, leg de appelstukjes erop.

Doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom en kneed onder elkaar tot je een kruimelige textuur hebt en bedek er de appels mee.

Bak 35 à 40 min aan in een voorverwarmde oven van 200°, bedek met folie als het te snel kleurt, laat beetje afkoelen en serveer.

Tip

  • Varieer met de noten
  • Maak het gerecht lactosevrij door boter te vervangen met kokosolie
  • Voor een glutenvrij versie: vervang de bloem door glutenvrije bloem en gebruik glutenvrije havermout

Je kan crumble op voorhand maken en dan weer even opwarmen als je hem wil serveren. Je kan het ook invriezen, ontdooien en even weer opwarmen. Crumble bewaart een 5-tal dagen in een gesloten verpakking in koelkast.

IN SAMENWERKING MET