Appeltaart van de mémé

  • 1u30
  • 6P
  • Next level

Pure nostalgie zo een appeltaart bakken. Een typisch ritueel bij mijn méméke als haar bomen vol sappige mooie appels hingen. Gans je huis wordt gevuld met de geuren van toen. Een makkelijk recept om een appeltaart op taart te zetten, zurige appels zijn voor mij een must. De taartbodem maak je zelf of je  koopt kant-en-klaar korstdeeg.

Ingrediënten (voor 6 personen)

Deeg:
180 g harde boter in klontjes
1 tl kaneel
280 g bloem
50 g suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
1 snuif zout
1 ei voor afwerking

1,250 g zurige appels vb Elstar
30 g suiker
1 eetlepel maïzena
1 el gesmolten boter

Bereidingswijze

Cutter bloem, boter, kaneel, vanillesuiker, suiker en zout onder elkaar tot zanderig geheel.

Voeg eieren toe en meng kort. Vorm een platte bal en wikkel in plastiekfolie.

Laat 1 uur opstijven in de koelkast.

Schil alle appels en haal klokhuis eruit met appelboor.

Snij doormidden en snij in fijne schijfjes, hou ze tegen elkaar gekleefd.

1 appel snij je in fijne blokjes en de schijfjes die minder mooi zijn, snij je ook fijn.

Doe ze samen in een kom meng suiker en maïzena eronder en roer goed onder elkaar.

Rol het deeg egaal uit met wat bloem. Kan ook tussen 2 bakpapieren als je niet zelfzeker bent, lukt zeker ook.

Bekleed je taartvorm ermee. Druk goed in de de zijkant, rol met je rolstok over je bakvorm met deeg. Zzo snij je het deeg passend af. Met de rest van het deeg snij je bandjes om de zijkant te versieren, moest die te kleverig of slap zijn steek je die even weer in de koelkast om op te stijven.

Verdeel de fijngesneden appelmengeling egaal over de bodem.

Neem de appels in schijfjes, druk ze wat uit elkaar en leg ze schrans tegen elkaar erop.

Borstel wat gesmolten boter over de appels en versier de zijkanten met kruislings reepjes deeg.

Klop de dooier los met wat water en borstel de deegrandjes er mee in.

Bak 1 uur aan 165-170° tot de appels mooi gekleurd zijn.

Laat de taart afkoelen. Met een bolletje vanilleroomijs staat hij trouwens ook niet mis, hahah.