Baked Alaska

  • 45min
  • 8P
  • Next level

De enige echte brownie die ik pimp tot een ‘Baked Alaska’ eat this. Waanzinnig decadente chocolade brownie, vanilleroomijs en gekarameliseerde meringue errond, bam! Ik ben super flink geweest dit jaar dus deze is dubbel en dik voor me, moi, ikke! En voor mijn kleine party bubble of course, een dessert om mee uit te pakken!

Ingrediënten

Brownie:
250 g boter op kamertemperatuur
400 g kokosbloesemsuiker
4 grote eieren
1 vanillestok
Snuifje zout
100 g ongezoete cacaopoeder
200 g donkere chocolade min 70% cacao in stukjes
130 g bloem

Meringue:
100 ml eiwit
½ tl azijn
100 g fijne suiker
80 g bloemsuiker

1 potje vanilleroomijs

Bereidingswijze

Smelt 100 g chocolade, eens gesmolten voeg de boter in stukjes, suiker, vanille en snuifje zout bij, meng, voeg de eieren erbij en meng opnieuw.

Zeef de bloem en de cacao en meng kort tot een mooie blinkende massa.

Giet uit in een vierkante bakvorm bekleed met bakpapier.

Strooi er de andere 100 g chocolade in stukjes over.

Bak 25-30 min in een voorverwarmde oven van 175 °.

Als je voorzichtig met bakvorm schudt mag hij nog beetje zacht lijken, zo is hij eens afgekoeld nog heerlijk lopend en smeuïg.

Schep 4 mooie ronde bollen vanilleroomijs, leg ze op een plankje met aluminiumfolie en laat opnieuw goed opstijven in de diepvries.

Eens je brownie volledig is afgekoeld snij je 4 vierkantjes in dezelfde maat als je ijsschep zodat de bolletjes er mooi op passen.

Klop nu de meringue op: doe het eiwit, de fijne suiker en azijn in een mengkom en klop zeker 10 min tot zeer stijf eiwitschuim, zeef hierover de bloemsuiker en klop kort en stevig onder het schuim tot de bloemsuiker er mooi is onder gemengd, doe in een spuitzak met spuitmondje naar keuze.

Neem een stukje brownie, zet er een bol ijs op en spuit de meringue van beneden naar boven rondom rond in de vorm van een kerstboompje, brand rondom rond af met bunzenbrander, versier met een blaadje hulst en veenbes, zet in de diepvries en werk zo stap per stap elk stuk af.

Bestrooi juist voor het serveren wat poedersuikersneeuw en geniet van een ‘white X-mas’

Partners

In samenwerking met Kenwood

Je kan elke smaak ijs gebruiken die je lekker vindt, maar traditioneel wordt vaak vanille-ijs gebruikt.

Ja, je kan de Baked Alaska van tevoren maken en bewaren in de vriezer totdat je deze gaat bereiden.

Een saus van fruit, zoals frambozen of aardbeien, past goed bij de Baked Alaska.

Een mousserende wijn, zoals een champagne of prosecco, past goed bij de Baked Alaska.