Ballekes in tomatensaus

  • 60min
  • 4P
  • Next level

Een grote pot vers gemaakte klassieke tomatensaus met daarin schone, lekkere gebakken ballekes. Heeeeerlijk is dat! Ik eet ze het liefst met aardappelpuree of toch met frietjes en wat mayo, moeilijke keuze! Wat geef jij erbij?

Ingrediënten (voor 4 personen)

Tomatensaus:
1 el boter
4 dikke wortels
1 grote ui
3 selderstengels
4 teentjes look
Tijm & laurier samengebonden
150 g fijne sneetjes gerookt spek, fijn gesneden
1 potje tomatenconcentraat
1 klein chillipepertje
Peper en zout
2 el Balsamicocrème
800 g gepelde tomaten
800 ml water

Ballekes:
2 el boter
1 kg gemengd gehakt
1 ei
2 el fijne peterselie
1 sjalot
60 g chapelure
Peper en zout

Serveer met puree

Bereidingswijze

Schil de ui en look en snij fijn, laat aankleuren in boter samen met het spek.

Schil wortelen en snij samen met de selder grof. Voeg de grof gesneden wortelen en selder toe aan de ui, look en spek en laat even meebakken.

Doe het tomatenconcentraat erbij en laat nog even meebakken.

Blus nu met de gepelde tomaten en het water, kruid met peper en zout en voeg de samengebonden tijm en laurier, chili en balsamicocrème toe. Laat de saus 40 min sudderen.

Meng intussen alles onder elkaar voor de ballekes, rol mooie ronde bolletjes, bak ze rondom rond bruin aan in boter. Wanneer ze gebakken zijn, hou je ze even opzij.

Verwijder de samengebonden tijm en laurier en mix de saus fijn, proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Zeef de saus door een fijne zeef in een grote pot.

Doe er de ballekes bij en laat 5 min rustig sudderen.

Serveer met aardappelpuree, pasta, frietjes of rijst, you choosssse!

Ja, je kunt ballekes in tomatensaus invriezen. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze in de vriezer doet en bewaar ze in een luchtdichte container.

Ja, je kunt de tomatensaus van tevoren maken en deze in de koelkast bewaren tot gebruik.