Bitterballen

  • 4u45
  • Next level

Ook zo fan van bitterballen? Als je ze zelf maakt, weet je wat erin gedraaid is. Met een zelfgemaakt sausje erbij is het pas echt genieten! Zorg ervoor dat je zelf tijdig eentje proeft, want de schotel is in een wip leeg.

Ingrediënten bouillon

800 g soepvlees (eventueel met been)
2 uien
4 kruidnagels
pezo
2 blaadjes laurier
1 takje tijm
3 wortels
2 selderstengels

Ingrediënten roux

30 g boter
40 g bloem

Ingrediënten bitterballen

500 gr fijngesneden soepvlees
2 blaadjes gelatine
50 g Emmentaler kaas
1 el geconcentreerde tomatenpuree
2 eieren
1 el dragonazijn
pezo

Ingrediënten mosterddip

2 el mayo
2 el yoghurt
1 el mosterd
1 tl agavesiroop

Garnituur

ajuintjes en augurken op azijn
waterkers

Bereidingswijze bouillon

Leg het vlees in een kom.

Prik 4 kruidnagels in een ui en leg de ui bij in de kom.

Voeg kruiden, selder, wortel, peper en zout toe.

Zet de ingrediënten onder in water.

Laat 2 uur sudderen met het deksel erop.

Verwijder de groenten en haal het vlees eruit.

Schep al draaiend 250 ml bouillon op – op deze manier schep je nauwelijks vet mee – en doe de bouillon in een maatbeker

Verwijder indien nodig velletjes en been, zodat je alleen vlees overhoudt.

Snijd het vlees fijn.

Week ondertussen 2 blaadjes gelatine in koud water.

Bereidingswijze bitterballen

Smelt de boter, meng de bloem eronder en bak droog.

Blus de roux met 250 ml bouillon.

Meng stevig tot je een gladde massa hebt.

Zet op een laag vuurtje.

Voeg het fijngesneden soepvlees, de kaas en de tomatenpuree toe en meng grondig.

Neem de geweekte gelatineblaadjes uit het water en knijp goed uit. Meng ze onder de rest.

Voeg peper en zout toe.

Haal het geheel van het vuur.

Meng er 2 volledige eieren en de dragonazijn onder.

Giet in een glazen schotel met boterpapier.

Laat gedurende minstens 2 uur afkoelen en opstijven.

Haal het vlees uit de schotel en snijd in blokjes.

Zet 3 bakjes klaar om de balletjes te paneren:

  • 300 gr bloem met 2 el Maïzena
  • eiwit van 6 eieren, losgeklopt met een snuifje zout
  • 400 g paneermeel

Draai de blokjes vlees tot balletjes en leg ze in het bakje met bloem.

Draai verder zodat ze gelijkmatig bedekt zijn met bloem en leg ze in het bakje met eiwit.

Lepel wat eiwit over de balletjes zodat ze volledig onder het eiwit zitten en leg ze vervolgens in het bakje met paneermeel.

Rol de balletjes gelijkmatig.

Bestrooi een bord met chapelure en leg er de gedraaide balletjes op.

Bereidingswijze mosterddip

Meng de verse mayonaise met de yoghurt, de mosterd en de agavesiroop.

Afwerking

Verwarm het frituurvet op 180 °C.

Bak 4 minuten en leg de bitterballen op bakpapier.

Plaats een potje met mosterddip op een serveerbord en leg er de balletjes op.

Versier met uitjes, augurken en waterkers.

Steek er prikkertjes in en deel uit.

Je kan gerust ook een deel invriezen.

Bitterballen worden vaak geserveerd met mosterd of een andere dipsaus naar keuze. Ook worden ze vaak als snack of borrelhapje gegeten met een biertje of een ander drankje.

Ja, je kan bitterballen van tevoren maken en ze in de koelkast bewaren. Op deze manier hoef je ze alleen nog maar te frituren vlak voor het serveren.

Bitterballen blijven ongeveer 2 dagen goed in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen en later weer opwarmen in de oven.