Bouillon van varkensribben en schenkel

  • 2u
  • 1 grote pot
  • Easy

Een zelfgemaakte bouillon om je soepen, stoofpotjes en sauzen tot een ander niveau te tillen. De ribben en schenkel van het varken hebben been, pezen, vezels en een beetje vet, het zijn de ideale stukken om de beste bouillon ever van te maken.

Ingrediënten (voor 1 grote pot)

1 varkensschenkel (600 g ongeveer) in 3 gezaagd door beenhouwer.
1 stuk ribben van de schouder (700 g ongeveer )
2 grote uien met 5 kruidnagels
2 takken Tijm
Laurier
5 wortels
4 takken selder
1 prei
Peterselie stengels
4 teen look
1 el witte peperbollen
2 kl zout

Bereidingswijze

Neem een grote pot van min 5 liter, leg er de schenkel en ribben in.

Schil de wortelen en voeg in hun geheel toe.

Voeg de prei en peterselie stengels toe.

Was de selder, schil de ajuinen, prik er de kruidnagels in en voeg toe.

Voeg ook de gepelde tenen look, tijm & laurier toe.

Zet alles onder water.

Breng alles aan de kook, verlaag het vuur en laat min 2 u sudderen, ondertussen zal er zich een grijzig schuim vormen langs de kant, schep die er zoveel mogelijk af, zo krijg je een mooie heldere bouillon.

Eens het vlees boterzacht is en van het been valt, zeef je alles door.

Het vlees kan je recupereren en opeten met wat mosterd in een stoemp, hutsepot of in een salade met vinaigrette.