Briochebrood

  • 30min - 4 uur opstijven
  • 6P

Een klassiek recept van een briochebrood. Zalig om op een brunch te serveren, bij paté of kaasschotel. Getoast met wat boter op en zelf de toppings kunnen zowel hartig of zoet zijn.

Ingrediënten (voor 1 brood)

40 ml melk op kamertemperatuur
18 g verse gist
300 g bloem
30 g suiker
220 g boter op kamertemperatuur
2 eieren en 2 eierdooiers
4 g zout

Dorure:
1 eierdooier
1 el melk

Benodigdheden:
Keukenrobot

Bereidingswijze

Los de verse gist op in de melk en voeg een koffielepel van de suiker toe.

Laat 5 min staan.

Doe de bloem, rest van de suiker, zout, plantaardige margarine en 2 volledige eieren en 2 dooiers in een mengkom, voeg gist mengsel toe en laat 10min op medium snelheid kneden in de keukenrobot, of tot het deeg loskomt van de zijkant en je een mooi elastisch deeg hebt.

Stort uit op een groot vel plastiekfolie, en pak helemaal goed in tot een plat stuk rond deeg.

Laat minimum 4 uur opstijven in de koelkast.

Verwarm je oven voor op 180°.

Bestuif je werkblad met bloem en snij in 8 gelijke stukken.

Vet een lange cakevorm in en bebloem.

Bol de 8 stukjes deeg met wat bloem op en leg in de cakevorm.

Druk goed aan.

Laat min 20 – 30 min rijzen in oven van 40° tot ze mooi opgekomen zijn.

Bestrijk met dorure en bak 35-40 min.

Laat afkoelen.

Ja, briochebrood kan worden ingevroren. Laat het brood volledig afkoelen en wikkel het dan strak in plasticfolie voordat je het in de vriezer plaatst. Briochebrood kan maximaal 2-3 maanden worden ingevroren.

Ja, je kunt briochebrood van tevoren maken en bewaren in een luchtdichte container of zak bij kamertemperatuur gedurende maximaal 2-3 dagen.

Briochebrood kan worden geserveerd als bijgerecht bij een maaltijd, als onderdeel van een broodmandje bij een brunch of als basis voor een zoet of hartig belegd broodje.