Brood met olijven en rozemarijn

  • 1u - 1u30 rijzen
  • 1 brood
  • Next level

Zelf een brood bakken, is zooo dankbaar. Dit brood met olijven en rozemarijn is ook echt niet moeilijk. Enkel wat tijd heb je nodig voor het rijzen. Dit mooie broodje zal blinken op je brunchtafel of bij kaasschotels.

Ingrediënten (voor 1 brood van ongeveer 1 kg)

600 g halfvolkoren tarwebloem
15 g verse gist
1 koffielepel suiker
4 el zachte olijfolie
1 eetlepel fijngesneden rozemarijn
1 kl fleur de sel zeezout
200 g ontpitte groene en zwarte olijven
1 el fijngesneden rozemarijn + tak als versiering
300 ml lauw water

Bereidingswijze

Meng gist en suiker in 100 ml water en laat 5 min rusten.

Doe bloem, zout en rozemarijn in je mengkom en roer eens om.

Voeg de 100 ml water met gist en de andere 200 ml water samen met de olie toe.

Steek je deeghaak in en laat 10 min kneden, voeg laatste minuut de olijven bij en meng kort.

Dek mengkom af met het plastiek deksel en laat 1u rijzen.

Bestuif je werktafel met bloem en leg deeg erop.

Kneed lucht uit je deeg bol op en geef het een ovale vorm. Leg hem op een bakplaat met bakpapier.

Laat het nu een 2de keer rijzen tot het verdubbeld is aan volume, strooi wat bloem over en geef er met een scherp mes wat inkepingen in.

Bak het 25 à 30 min in een voorverwarmde oven van 220°.

Laat afkoelen alvorens te snijden.

Bewaar in een afgesloten zak in koelkast, dan is het zeker 5 dagen houdbaar. Anders is toasten ook top met wat geitenkaas en vijgen op bijvoorbeeld.

Tip

Je kan ook ipv olijven eens zongedroogde tomaten of andere kruiden gebruiken.

Partner

In samenwerking met Kenwood

Ja, gedroogde rozemarijn kan worden gebruikt in plaats van verse rozemarijn, maar de smaak zal iets anders zijn.

Het deeg kan met de hand worden gekneed door het deeg op een met bloem bestoven oppervlak te leggen en het gedurende ongeveer 10 minuten te kneden tot het zacht en elastisch is.

Ja, dit brood kan worden ingevroren voor later gebruik.