Gegratineerd vispannetje

  • 25min
  • 4P
  • Easy

Een vispannetje: zo nostalgisch, zo klassiek zo overheerlijk!

Stukjes sappige vis in een topsaus van mosseljus en bisque, onder een laag gegratineerde kaas, OMG! Ook helemaal niet moeilijk te maken. Een must en een feest om op tafel te zetten, echt!

Ingrediënten (voor 4 personen)

800 g mosselen, goudmerk of bouchot
Tak tijm & laurier
1 el boter
1 ajuin
Peper en zout
200 ml droge witte wijn
150 ml room
25 g bloem
35 g boter

500 g kabeljauw
8 Sint-Jacobsoesters
150 g handgepelde garnalen
350 ml garnalen of kreeften bisque (koud)
1 el tomantenconcentré
1 snuifje cayennepeper

125 g gemalen Gruyèrekaas
Wat gehakte platte peterselie om af te werken

Bereidingswijze

Schil en snij de ajuin fijn, stoof even goed aan in de boter in grote pot met deksel.

Voeg tijm en laurier toe, blus met witte wijn en voeg de mosselen toe, zet deksel erop.

Laat kort en krachtig opkoken tot schelpen openstaan, giet uit in een vergiet met een kom onder en vang de gezeefde mosseljus op, giet deze weer in de pot en kook voor de helft in.

Laat in een hoge steelpan boter smelten en opschuimen, voeg bloem toe en laat even opbakken tot je koekjes geur hebt, giet er de koude bisque en mosseljus bij en klop er stevig alle klonters uit en roer tot gladde saus, voeg tomatenconcentraat toe en laat nog eens kort opkoken, voeg room toe, kruid met peper en zout en cayennepeper.

Verdeel de kabeljauw, Sint-Jacobsvruchten en garnalen over de 4 ovenschaaltjes.

Haal de mosselen uit de schelpen en verdeel ze in de schaaltjes.

Verdeel de saus erover en bestrooi met de gemalen kaas.

Als je ze direct wil opeten steek ze dan een 15-tal min in een voorverwarmde oven

van 195° tot ze mooi gegratineerd zijn.

Heb je ze voor de dag erna klaar gemaakt en ze komen uit de koelkast, dan hebben ze een 20- tal min nodig tot ze mooi goudbruin geroosterd zijn.

Tip

In een feestmenu is het voldoende vullend om enkel vis en schaaldieren en saus te serveren in het vispannetje.

Is het een voorgerecht kan je er ook bv gebakken paddenstoelen of prei onderaan aan toevoegen.

Als je het als hoofdschotel serveert kan je er ‘duchesse‘ aardappelen rond spuiten.

Je mag aan de saus ook een scheutje armagnac of whisky toevoegen.