Gegratineerde mosselen

  • 35min
  • 4P
  • Next level

De geur, de smaak, zo klassiek en heerlijk: een aperitiefhapje met mosselen! Als ik het op de kaart van een restaurant zie staan, kies ik het meestal. Je kan het ook makkelijk thuis zelf maken, alleen al omdat je het echt schaamteloos kan blijven eten en de heerlijke boter uit de schelpen en op het bord doppen tot er niets meer overschiet!

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 kg mosselen
1 grote ui fijngesneden
1 klont boter
150 ml droge witte wijn
2 takjes tijm
2 teentjes look fijngesneden

Voor de lookboter:
3 teentjes look fijn geraspt
Peper en zout
2 el fijngesneden platte peterselie
20 g panko
40 g verse Parmezaan geraspt
75 g zachte boter

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op grill functie en hete lucht op 230 graden.

Was de mosselen grondig in ruim water.

Laat de klont boter smelten in een pot, stoof de look, ajuin en tijm aan. Deglaceer met droge witte wijn.

Voeg de mosselen toe, zet deksel erop.

Laat 3-4 min op hard vuur garen tot ze net opengaan, haal de mosselen uit de pot en laat wat afkoelen.

Eens afgekoeld haal je de mosselen uit de schelpen. Leg telkens ½ schelp op een ovenschotel en leg de mossel er weer in. Kies de grootste en mooiste schelpen.

Laat het mossel-wijn sap nog even inkoken tot de hoeveelheid van ongeveer 3 el.

Meng alle ingrediënten voor de boter en zeef het mossel-wijn sap door op de boter. Meng alles goed onder elkaar. Smeer de boter over de schelpen met mosselen.

Steek ze onder de grill voor 5 à 10 minuten tot ze mooi bruin gegratineerd zijn en hemels ruiken. 🙂

Stukjes brood bij serveren is een must!

Tips

Check hier hoe je mosselen moet wassen. Je kan dit gemakkelijk op voorhand maken als je gasten ontvangt, gewoon last minute grillen!

Partners

In samenwerking met Mosselen Zo uit Zeeland

Verse mosselen kun je het beste dezelfde dag nog bereiden. Als je ze toch wilt bewaren, leg ze dan in een bak met koud water en zet deze in de koelkast.

Verse mosselen hebben een gesloten schelp en ruiken fris naar de zee. Mosselen met een open schelp moet je weggooien.