Gevlochten donut

  • 1u30
  • 12ST
  • Easy

Zelf donuts maken is echt top! Om de donuts te vormen wordt het deeg hier niet uitgesneden maar gevlochten. Zo krijg je een super zachte, lichte en onweerstaanbare smaak, met die mengeling van suiker en kaneel on top, very satisfying!

Ingrediënten (voor 12 stuks)

200 ml lauwe melk
10 g suiker
1 snuifje zout
11 g gist
400 g bloem
1 ei
40 g boter

Versiering
100 g fijne suiker
1 kl kaneel

Bereidingswijze

Klop de suiker, de gist en de melk in een grote kom, laat 5 min rusten.

Voeg de bloem, het ei, de boter en het zout toe, kneed 5 min tot een bol die goed kleeft.

Bestrooi je werkblad met bloem, kneed 5 min met de hand of in een keukenrobot.

Laat 30 à 60 min rusten onder een keukenhanddoek, tot wanneer je deeg slap en gerezen is.

Kneed kort, rol op en verdeel in 12 gelijke porties.

Rol lange en fijne worsten van elk stuk deeg.

Maak een cirkel door het deeg op te rollen in vlechten, duw de uiteinden samen.

Als je deeg te slap is, stop het even in de koelkast om op te stijven.

Laat opnieuw rusten gedurende 30 min.

Warm plantaardige olie op 175°C.

Leg de donuts voorzichtig in de olie en bak ze gedurende 2 à 3 min goudbruin langs elke kant.

Haal ze onmiddellijk, terwijl ze nog warm zijn, door de suiker-kaneel mengeling.

Dien op en geniet!

Ja, je kunt de gevlochten donut van tevoren maken en bewaren. Bewaar ze in een luchtdichte container op kamertemperatuur of vries ze in. Versier de donuts pas vlak voor het serveren om hun versheid te behouden.

Ja, als je liever niet frituurt, kun je de gevlochten donut in de oven bakken. Plaats de gevlochten donuts op een bakplaat. Bak de gevlochten donut in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin en gaar is. Dit kan variëren afhankelijk van de grootte van de donut en de temperatuur van je oven. Controleer regelmatig om overmatig bruin worden te voorkomen.