Gevulde tomaat met linzen en aubergine

  • 4P
  • Next level

Een heerlijke vegetarische ovenschotel! De tomaten zijn gevuld met een stoofpotje van gebakken smeuïge, gekruide aubergine en zachte gestoofde linzen en afgewerkt met frisse yoghurt en wat munt.  

Ingrediënten (4 personen)

5 grote vleestomaten
4 teentjes look
3 el olijfolie
3 sjalotten
3 teen look
250 g aubergine
180 g droge groene linzen
Peper van de molen en zout
1 kl harissa
1 kl curry poeder
½ tl kaneelpoeder

Afwerking:
4 el yoghurt
1 handvol munt  

Bereidingswijze

Snij look en sjalot fijn, stoof een 10 tal min mooi aan in de olie.  

Snij aubergine in fijne sneetjes , dan in reepjes en dan in fijne blokjes, voeg toe en bak even mee, voeg alle kruiden en harissa toe en zet even aan de kant.  

Snij de hoedjes van 4 tomaten, leg opzij , neem een koffielepel en haal de tomaten leeg. Strooi in elke tomaat een snuifje zout en zet omgekeerd op een keukenrol. Snij de 5de tomaat en de tomatenbinnenkanten grof, je zou 600 g moeten hebben.  

Anders vul je aan met groentenbouillon, voeg toe samen met de linzen en laat nu 15 min sudderen onder deksel, zet vuur af en laat deksel toe, laat nog 15 min rusten.  

Zet de tomaten in een ovenschotel en vul ze ruim met de linzenmengeling. De rest van de mengeling verdeel je gewoon langs de tomaten. Zet 25 à 30 min in een voorverwarmde oven van 190°. 

Werk elke tomaat af met een lepel yoghurt en fijngesneden munt.  

Kan ook op voorhand klaargemaakt worden. Of wil je dit gerecht helemaal vegan, werk dan af met plantaardige yoghurt. 

Een frisse groene salade met bijvoorbeeld sla, komkommer, cherrytomaatjes en een vinaigrette dressing past goed bij dit gerecht.

Ja, je kunt dit gerecht als hoofdgerecht serveren met bijvoorbeeld aardappeltjes uit de oven of rijst.