Hete bliksem

  • 50min
  • 4P
  • Easy

Een ovenschotel met laagjes gehakt, appelmoes en aardappelpuree. Een op en top familiegerecht waar iedereen oprecht gelukkig van wordt! Met het gehakt maak ik eerst platte balletjes, die gekleurde korstjes maken dit gerecht echt de bom!

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 kg aardappelpuree, zie link recept

Appelmoes:
1 kg mengeling jonagold-boskoop
250 ml water
1 appel ongeschild zonder klokhuis

Gehaktballetjes:
Klont boter
800 g gemengd gehakt
2 el geraspte kaas
Peper & zout
1 tl currypoeder

Bereidingswijze

Meng alles voor het gehakt samen, vorm platte balletjes en kleur ze aan beide kanten aan in klont boter, leg ze in een ovenschaal, ze hoeven niet volledig gaar te zijn, ze garen verder in de oven.

Schil de appels en snij in stukjes, doe ze in grote pot met deksel met het water, laat 10 à 15 min zacht sudderen onder deksel, ga er eens door met een klopper als je fijne mousseline wil. Verdeel de appelmoes over de balletjes in de ovenschaal.

Bereid je aardappelpuree en verdeel schepjes op de appelmoes.

Werk af met fijne schijfjes appel die je met wat gesmolten boter inwrijft.

Gaar 25 à 30 min in een voorverwarmde oven van 190°.

Hete Bliksem kan zowel als bijgerecht als hoofdgerecht worden geserveerd, afhankelijk van de portiegrootte en de bijgerechten die erbij worden geserveerd.

Ja, je kunt variëren met de ingrediënten van Hete Bliksem. Zo kun je bijvoorbeeld ui of kaneel toevoegen voor extra smaak.

De naam “Hete Bliksem” verwijst naar het feit dat het gerecht zowel warm als pittig kan zijn.

Een frisse cider of een licht bier past goed bij Hete Bliksem vanwege de combinatie van zoete en hartige smaken.