Hollandaisesaus

  • 15min
  • 4P
  • Easy

Ingrediënten

3 dooiers
200 g zachte boter op kamertemperatuur
1 el azijn
1 el water
Sap van ½ citroen
Peper en zout

Bereidingswijze

Zet een steelpan met wat water met een glazen kom erin op het vuur.

De bodem van de glazen kom moet net in aanraking komen met het water.

Laat dit de hele tijd heel zachtjes koken.

Klop de dooiers met het water, azijn en citroensap los, kruid met peper en zout.

Klop nu stevig op het licht kokende water tot een vast schuim en je geen vloeibare eieren meer ziet aan de bodem.

Voeg al kloppend de boter lepel per lepel toe.

Proef en kruid eventueel bij.

De mousseline kan je even bewaren op het warme water.

Als hij afkoelt zal hij opstijven door de boter.

Hollandaisesaus kan tot twee dagen in de koelkast worden bewaard voordat het bederft.

Om te voorkomen dat hollandaisesaus schift, moet je ervoor zorgen dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en de boter langzaam toevoegen terwijl je constant roert.

Hollandaisesaus is het beste als het vers wordt gemaakt, maar het kan een paar uur van tevoren worden gemaakt en op kamertemperatuur worden bewaard voordat het opnieuw wordt opgewarmd en geserveerd.

Restjes hollandaisesaus kunnen opnieuw worden opgewarmd in een pan op laag vuur, terwijl je constant blijft roeren om te voorkomen dat het schift.