Kerstbuche

  • 1u30
  • 4P
  • Next level

Een zachte chocolade rolbiscuit gevuld met heerlijke chocolademousse. Een makkelijk en spectaculair eindejaarsdessert waar je je gasten op en top mee kan verwennen.

Ingrediënten

Biscuit:
3 dooiers
3 eieren
110 g fijne suiker
3 eiwitten
35 g bloem
35 g cacaopoeder (ongezoet)

Chocolademousse:
340 ml slagroom
3 dooiers
45 g suiker
45 ml wate
200 ml donkere chocolade (min 70%)

Versiering:
100 g gesmolten donkere chocolade
Geroosterde hazelnoten door goudpoeder gehaald

Imbibage: (vanillesiroop om biscuit mee in te smeren)
250 ml water
50 g suiker
1 vanillestok

Bereidingswijze

Imbibage:
Kook water, suiker en uitgeschraapte vanillestok met merg een 5-tal minuten op. Laat afkoelen en haal het vanillestokje eruit.

Smelt de chocoladeschilfers au bain marie of in de microgolf. In de microgolf wel om de 30 seconden altijd goed roeren, chocolade verbrandt snel!

Neem een bakpapier en giet de gesmolten chocolade hierop uit, smeer heel dun en gelijkmatig uit op het blad.

Rol op en laat minimum 1u opstijven in de koelkast.

Biscuit:
Verwarm de oven op 170°.

Klop de eieren met 3 dooiers en 50 g suiker schuimig en stevig op.

Klop ook eiwit stevig op met 25 g suiker.

Meng het opgeklopt eiermengsel onder het opgeklopt eiwit, zeef bloem en cacaopoeder samen en meng het dan voorzichtig eronder.

Strijk open op bakplaat van je oven met bakpapier of silicone mat, bak 12min.

Laat wat afkoelen op de plaat onder handdoek zodat biscuit zacht blijft en niet uitdroogt. Wanneer het nog lauw is, leg je er een bakpapier op en rol hem op.

Laat volledig afkoelen.

Chocolademousse:
Voor de chocolademousse klop je het slagroom lobbig, hou in koelkast.

Smelt de chocolade au bain marie of in de microgolf zoals hierboven beschreven.

Kook water en suiker samen 2 minuten en voeg er al kloppend de dooiers aan toe.

Klop dit op tot tot ze afgekoeld en dik schuimig zijn.

Meng er kort de opgeklopte dooiers onder de gesmolten chocolade. Als dooiers en chocolade bijna helemaal gemengd zijn, doe je er de helft van de room bij en meng verder. Doe de rest van room erbij en meng nu tot een homogeen mengsel.

Rol biscuit weer open, leg de biscuit omgekeerd en trek er voorzichtig het bakpapier af. Daarna weer omdraaien zodat hij in de richting licht hoe je hem hebt opgerold.

Strijk met een borstel de vanillesiroop over de hele de biscuit. Verdeel schepjes mousse op de biscuit. Hou 2 scheppen over om straks aan de zijkant te smeren.

Strijk de mousse mooi gelijkmatig open op de biscuit rol het nu op met behulp van je bakpapier.

Leg hem op een plateau die in je koelkast kan.

Smeer de rest van de mousse langs de zijkanten mooi uit.

Haal de rol opgerolde chocolade uit te koelkast rol open en kleef de kerststronk rondom rond vol.

Rol de opgerolde opgesteven chocolade helemaal open en kleef de schilfers chocolade rondom rond de kerststronk

Laat minimum 4u opstijven in koelkast.

Met een scherp mes en kokend water kan je de stronkjes nu portioneren.

Kleef de nootjes vast met wat honing of choco.

Tip

Snij met een warm mes die je iedere keer in heet water steekt en weer afkuist als je hem gaat serveren. 🙂

Ja, je kunt de kerstbuche van tevoren maken en invriezen. Haal hem dan enkele uren voor het serveren uit de vriezer en laat hem op kamertemperatuur komen.