Luikse balletjes met knolselder puree en witloofsalade

  • 40min
  • 4P
  • Next level

Een lekkere bistro klassieker die je ook makkelijk thuis klaarmaakt. Luikse balletjes met saus en knolselder puree lust toch iedereen, daarbij een witloof salade met mayonaise geserveerd, mmmm! 

Ingrediënten Luikse balletjes (4p)

Balletjes
800 g gemengd gehakt
1 bot krulpeterselie
2 teentjes look
1 sjalot
70 g wit brood zonder korst
100 ml melk
1 ei
Peper en zout

Saus
1 el boter
2 grote ajuinen
Tijm & laurier
1 el bloem
1 el mosterd
1 kl azijn
2 el Luikse siroop
500 ml kippen- of kalfsbouillon
Peper en zout

Serveer met knolselderpuree en witloofsalade

Bereidingswijze

Snij de korst van het brood en week het kruim in melk.

Schil look en sjalot, rasp look en snij sjalot fijn en voeg bij gehakt.  

Snij de peterselie fijn, voeg samen met peper en zout, het ei en het uitgeknepen kruim toe aan het gehakt. 

Vorm balletjes de grote van een pingpong bal en bak ze rondom rond mooi aan in een grote stoofpot, schep ze eruit en voeg de fijngesneden uiringen toe, laat ze even aanbakken tot ze mooi gekleurd zijn, voeg een extra stukje boter toe als het geheel te droog is.  

Voeg de bloem toe, meng tot je die niet meer ziet en blus met helft van de fond, roer goed los. Voeg nu mosterd, azijn, siroop en rest van de fond toe, kruid met peper en zout. 

Laat 2 min inkoken en voeg de gebakken balletjes weer toe, zet deksel erop en laat 10 min zachtjes verder sudderen.  

Serveer met de puree en salade.  

Ja, je kunt de Luikse balletjes ook serveren met bijvoorbeeld aardappelpuree en groenten naar keuze.

Ja, als je geen azijn wilt gebruiken, kun je deze weglaten of vervangen door bijvoorbeeld citroensap.

Een Belgisch biertje zoals een dubbel of een bruin bier past goed