Miso ramen

  • 20min
  • 4p
  • Easy

Miso ramen is een Japanse noedelsoep. Ze bestaat uit noedels geserveerd met bouillon en gekruid met miso, sojasaus, al dan niet afgewerkt met stukjes varkensvlees of vis. Deze vegetarische versie met paddenstoelen en een lopend eitje is een heel toegankelijk recept om de populaire miso ramen te maken. Dit gerecht is ook supermooi, je krijgt zeker een whawie effect als je ze op tafel zet!

Ingrediënten (4 personen)

250 g ramen of noedels naar keuze
4 eieren op kamertemperatuur
4 nori vellen
1250 ml groenten bouillon
3 el shiro miso
1 el verse geraspte gember
3 tenen geraspte look
200 g shiitake of kastanje paddenstoelen
250 g spinazie
250 g broccolini

1 el ghee of geklaarde boter
2 el sojasaus
2 el sesamzaad

Bereidingswijze

Zet een pannetje met water op het vuur en breng aan de kook, leg er de eitjes in met een lepel en laat 4 min koken, leg ze in ijskoud water en pel ze na 5 min.

Snij de paddenstoelen in schijfjes, kruid met peper en zout en kleur aan in wat ghee, roer er de gember en look onder en bak 2 min verder. Blus met de bouillon, voeg de broccolini en noedels toe en laat de noedels meekoken (volgens de aangegeven tijd op de verpakking), roer de sojasaus onder. Neem een deel bouillon uit de kom en los hierin met een vork de miso pasta in op zodat je een gladde saus krijgt en voeg opnieuw toe bij de rest.

Verdeel de blaadjes rauwe spinazie in diepe kommetjes, leg ernaast de noedels, de gebakken paddenstoelen, broccolini en giet daarop de bouillon, snij de eitjes doormidden en leg ze er open bij. Leg als laatst de nori vellen, in kleinere vierkantjes gesneden, langs de zijkant erbij en werk af met sesamzaad. Dien onmiddellijk op!

Tip

Wat kan je nog met miso doen? Het bekendste gebruik is de miso soep, maar je kan het ook in veel andere gerechten gebruiken. Miso heeft een unieke umami smaak: zout, hartig maar ook zoet, ook interessant om in zoete gerechten te gebruiken of om te lakken. Miso is supergezond, want het bevat ijzer, calcium, vitamine b en proteïnen. Maar ook aminozuren die we nodig hebben, zeker voor vegetariërs een aanrader.

Miso kan je in de koelkast na opening, in een zuiver potje nog maanden bewaren.