Ossobuco uit de oven

  • 2u
  • 4P
  • Easy

Klassieke Italiaanse vleesstoofschotel, waar kalfsschenkel lekker sappig gegaard wordt in een smaakvolle tomatensaus. Dit is een makkelijk recept waar de groente-tomatensaus over de gekleurde schenkel gaat en verder in de oven gegaard wordt tot het boterzacht is.

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 kg kalfsschenkel
4 tenen look
1 grote zoete ui
2 dikke wortels
1 kleine venkel
Tijm, laurier salie en rozemarijn
Peper en zout
4 el olijfolie
1 groot diep bord met bloem
1200 g gepelde tomaten uit blik
200 ml witte wijn
1 bouillonblokje
Verse oregano
Pasta naar keuze om bij te serveren

Bereidingswijze

Snij de ui en de look fijn en fruit aan in een steelpan.

Schil de wortels en snij fijn. Voeg toe aan de ui en look.

Snij ook de venkel fijn en meng eronder. Laat even meestoven.

Snij met een schaar de tomaten in het blik wat grof, voeg toe samen met de wijn. Kruid af en laat 15 min sudderen.

Kruid de kalfsschenkels met peper en zout, haal ze door de bloem en kleur ze een 5-tal minuten mooi aan in de olie aan elke kant. Leg ze in een grote ovenschaal.

Proef de saus. Je kan deze nu mixen zodat je geen stukjes groenten meer hebt of er zo opgieten.

Voeg er de kruiden bij, bedek met aluminiumfolie en laat 1u30 verder garen in een voorverwarmde oven van 185°.

Piep af en toe eens, het is de bedoeling dat het vlees helemaal zacht wordt en gaart in de saus.

Voeg eventueel wat bouillon toe moest je zien dat saus te droog wordt.

Zet op tafel en serveer met pasta naar keuze en werk af met wat verse oregano.

Ja, je kan ossobuco van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Het is zelfs lekkerder als je het een dag van tevoren maakt, omdat de smaken dan goed kunnen intrekken. Je kan het ook invriezen om later te gebruiken.

Ossobuco wordt traditioneel geserveerd met risotto alla milanese, maar je kan het ook combineren met bijvoorbeeld aardappelpuree, polenta of pasta.