Primeurgroentetaart

  • 1u
  • 4P
  • Next level

In dit seizoen krijg ik er maar niet genoeg van. Ik heb er altijd in de koelkast liggen. Rauw in dunne plakjes, gebakken, onder de grill, gestoomd … Je kan er zoveel kanten mee uit!

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 ei
1 bussel witte asperges
110 g groene mini-asperges
1/3 bussel jonge wortelen
200g mini wortelen
6 verse bladerdeeg vierkantjes (360 g)
1 stronkje geitenkaas (200g)
3 el mosterd
4 el zonnebloemolie
Peper en zout

Voor de pesto:
het loof van 1/3 bussel jonge wortelen
1 citroen
2 el geraspte parmigiana
2 dI zonnebloemolie
2 teentjes knoflook
1 bussel dille
peper en zout

Garnituur:
4 passievruchten
100g cashewnoten

Bereidingswijze

Verwijder het harde uiteinde van de witte asperges en schil ze. Snijd de ongeschilde overige groenten met de mandoline in fijne schijfjes, zonder ze te mengen. Meng alle groenten apart met wat olie en breng ze op smaak.

Verwarm de oven voor op 190°C. Bedek een bakplaat volledig met een vel bakpapier en schik er de bladerdeeg vierkantjes op. Smeer de binnenste randen van het deeg in met losgeklopt ei en laat ze elkaar met 1 cm overlappen. Druk ze vast met de tanden van een vork en prik gaatjes in het deeg. Bestrijk het deeg tot 2 cm van de buitenste randen met mosterd. Snijd de geitenkaas in schijfjes en verdeel ze over het deeg. Bedek met opeenvolgende laagjes groenten. Vouw de zijkanten van het deeg om tot een boordje en laat 45 min. goudbruin bakken in de oven.

Mix het citroensap, de geperste teentjes knoflook, de olie, de dille, het loof van de wortelen, peper en zout tot een pesto. Meng met de parmigiano.

Gril de cashewnoten op een matig vuurtje in een antiaanbakpan, zonder toevoeging van vetstof.

Werk de taart af met een beetje pesto, cashewnoten en passievruchten partjes (zo kan iedereen afzonderlijk wat pulp op zijn stukje taart toevoegen – indien gewenst). Geef er de rest van de pesto bij.

Tips

Wat met de aspergeschillen? Tover ze om tot een heerlijke bouillon! Fruit ze met 1 gehakte ui in een beetje boter, voeg water toe en laat 30 min. sudderen. Vooral niet mixen! Filter, breng op smaak en drink de bouillon natuur met een grote gekookte aardappel of bind hem met een roux.

Ook pizzadeeg past bij een feest, maar dan lekker licht!

Primeurgroentetaart kan zowel warm als koud worden geserveerd, afhankelijk van je voorkeur. Warm geserveerd heeft de taart een knapperige korst en zachte groenten, terwijl koud geserveerd de smaken zich kunnen ontwikkelen en de taart een meer verfrissend karakter krijgt.

Ja, je kunt de primeurgroentetaart van tevoren maken en later opwarmen. Laat de taart volledig afkoelen na het bakken en bewaar deze in de koelkast. Voor het serveren kun je de taart opwarmen in een voorverwarmde oven op lage temperatuur tot hij weer warm is.
Het invriezen van primeurgroentetaart is mogelijk, maar de kwaliteit van de taart kan enigszins worden beïnvloed. De groenten kunnen wat zacht worden na het ontdooien. Als je de taart wilt invriezen, laat hem dan eerst volledig afkoelen, wikkel hem goed in en plaats hem in een vriezerbestendige zak of container. Het kan tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard.