Steak au poivre

  • 40min
  • 4P
  • Easy

Een heerlijke klassieker! Krokante korst van peper op je vlees met een romige pepersaus erbij, zot lekker en heel nostalgisch voor mij! In mijn restaurant maakten we dit klaar met tournedos en hij werd geflambeerd door de obers in de zaal, wat een show, wat je mits wat voorzorgen thuis ook veilig kan, ambiance verzekerd!

Ingrediënten

4 stuk gepelde steak
1 grote klont boter
500 ml room
300 ml bruine fond
1 potje geconcasseerde peper
1 glaasje cognac
Snuif zout

Bereidingswijze

Haal de steaks 1 u voor het bakken uit de koelkast.

Doe de room in een hoge steelpan en leg er een pollepel in zodat het minder snel gaat overkoken, in de gaten houden dus, en laat zeker voor de helft inkoken. Hoe meer je inkookt hoe smaakvoller en dikker je saus.

Kruid het vlees met zout.

Giet het potje geconcasseerde peper uit in een bord

Duw nu elke steak langs 1 kant in de peper, hou je van echt pepersmaak dan druk je boven en onderkant in de peper.

Laat je boter goed schuimen in een pan leg er de steaks erin, laat 2 min goed aankorsten zonder eraan te porren, draai ze om en laat ze naargelang dikte en gewenste bakwijze verder garen.

Zet je oven op 45°, neem de steaks uit de pan, leg ze op een bord en hou ze warm in de oven.

Giet het meeste vet weg, zet de dampkap af, als je wil flamberen. Giet de cognac van het vuur in je pan, doe voor de veiligheid je mouwen naar beneden of een handdoek rond je arm, safety first!

Steek je arm met pan ver van je gezicht en hou je pan schuin zodat cognac aan de boord van je pan komt en de vlam raakt, nu schiet de vlam in je pan en flambeer je.

Zet pan neer tot vlam weg is, giet er de bruine fond bij die je ook wat laat inkoken.

Zie je het flamberen niet zitten, blus dan met bruine fond en giet er cognac bij.

Eens mooi ingekookt doe je de ingekookte room erbij, klop je alles goed los, proef, kruid af met snuif zout indien nodig, en klaar!

Serveer met je steaks wat sla en frietjes natuurlijk!