Stoofvlees met verse frietjes en witloofsalade

  • 2u30
  • 4P
  • Next level

Ingrediënten (voor 4 personen)

Stoofvlees:
2 goeie klonten boter
1 kg rundsstoofvlees in gelijke stukken, niet te mager vlees
2 grote uien
1 dikke snee brood
1 flinke el straffe mosterd
2 el Luikse stroop
Peper en zout
750 ml bruine trappist van Westmalle, op kamertemperatuur!
Tijm en laurier

Frietjes:
1 kg frietpatatjes
Ossewit om in te bakken

Witloofsalade:
6 dikke witloofstronkjes

Verse mayonaise:
alle ingrediënten op kamertemperatuur
1 ei
1 el mosterd
Peper
Zout
Sap v 1/2 citroen
1 el azijn
250 ml maïs of zonnebloemolie

Bereidingswijze

Snij eerst de ui fijn en bak in boter.

Laat de boter apart opschuimen in een stoofpot en kleur elk stukje vlees mooi rondom rond goed bruin.

Niet te veel ineens in de pot stoppen.

Voeg het vlees bij de uien en deglaceer je pan met het bier.

Kruid met peper en zout, voeg tijm en laurier toe en ook het warm bruin bier.

Smeer de mosterd op de snede brood en leg die erbij.

Doe de perensiroop erbij en laat een uurtje of 2 sudderen onder deksel.

De kooktijd zal afhangen van het kwaliteit van het vlees.

Doe alle ingrediënten voor de mayo in een hoge maatbeker waarin je staafmixer past.

Zet de staafmixer op de bodem van maatbeker en trek langzaam naar boven, mix tot alles mooi samenhangt, proef en kruid bij, bewaar in de koelkast in een potje met deksel.

Snij het witloof fijn en meng er 2 dikke scheppen mayo onder.

Schil de aardappelen, snij in frietjes, spoel en droog ze.

Bak ze voor, op 150° gedurende een 5-tal min. tot ze zacht aanvoelen.

Leg op keukenpapier, bak niet met teveel in een keer.

Eens stoofvlees zacht is, kan je de frietjes bakken.

Verhit je friteuse op 180 ° en bak de frietjes mooi goudbruin en krokant.

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op Instagram met @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.