Tataki van aubergine

  • 35min
  • 4P
  • Easy

Een vegetarische variant op de heel populaire tataki van zalm of tonijn kan ook met de vlezige textuur van een aubergine. Die wordt eerst gestoomd en dan in de pan gebakken en afgewerkt met een soja-limoen saus en pindanootjes.

Ingrediënten (voor 4 personen)

4 dikke aubergines

Marinade
60 g shiro miso (witte zoete miso)
50 g tahin (sesampasta)
1 kl hot sauce
1 el Worcestersaus
1 el agave of honing
2 el zoete sojasaus

Saus en afwerking
100 ml zoete sojasaus
Sap van 1 limoen
50 g ongezoute geroosterde pinda’s
1 bot koriander
Snuifje zout
Extra limoen als garnituur

200 ml zonnebloemolie om te bakken

Bereidingswijze

Snij de aubergines in de lengte doormidden en snij een smal stukje van 2 à 3 mm schil af, aan onderkant van elk half stuk, hou die apart om later te bakken.

Stoom de halve aubergines 30 min op 100° of in stoompot, op hun snijkant zodat die mooi vlak blijft om te bakken later.

Laat ze afkoelen, dep ze droog.

Meng alles voor de marinade stevig onder elkaar tot een gladde pasta en bestrijk de snijkant er ruim mee in, ook een beetje aan onderkant.

Laat 1 nacht of meer intrekken.

Snij de onderkant en schil in super dunne sliertjes en bak ze goudbruin krokant in een koekenpan in 150 ml olie, leg ze op keukenpapier en bestrooi ze met wat zout.

Dep de aubergines weer wat droog, anders gaan ze te veel spatten in de pan.

Zet een koekenpan op vuur met rest van olie en leg ze met hun snijkant in de pan, druk goed aan zodat ze mooi egaal carameliseren, laat ze een 10-tal minuten bakken.

Draai ze af en toe om, snij ze in stukjes en leg ze weer in hun geheel in een bord, bestrooi ze met krokante schil, gehakte pindanootjes en koriander.

Meng soja en limoensap en serveer erbij.

Zet de rest van de garnituur en saus bij op tafel.