Vegetarische BLT met pulled pork en crispy ‘Facon’

  • 60min
  • 4P
  • Next level

Een klassieke BLT-sandwich, maar dan helemaal vegetarisch op een bagel. De pulled pork wordt van paddenstoelen gemaakt en de smaak en textuur is hemels! En veeeeel sneller klaar dan de originele versie met vlees. De vegetarische bacon aka facon mag hier niet ontbreken! Wat een topper en superveel groenten mee in de lunchbox.

Ingrediënten

4 bagels of hamburgerbroodjes naar keuze

Facon aka krokant aubergine spek:
1 aubergine
1 el arachideolie
1 ½ el tamari
1 el Worcestershire-saus
½ tl gerookt paprika
1 tl zout
1 kl lookpoeder
1 tl zwarte peper
1 el agavesiroop
½ tl currypoeder

Pulled pork:
500 gr duinvoetjes paddenstoelen of oesterzwam
1 el peterseliepoeder
1 kl lookpoeder
2 el tamari
1 tl chili flakes
Sap van 1 limoen
1 el hoisinsaus

2 grote tomaten
2 gems salades
1 avocado
2 el mosterd
½ zoete ui

Bereidingswijze

Snij de kroon van de aubergine en snij doormidden.

Maak met mandoline superfijne schijfjes.

Leg de schijfjes op een bakplaat met bakpapier naast elkaar.

Meng alle ingrediënten voor de aubergine in een kommetje.

Eens goed gemengd bestrijk je alle schijfjes met de mengeling.

Zet je oven op 120°C voor minimum een uur naargelang de dikte.

Hoe langer je de aubergine in de oven laat, hoe krokanter deze gaat zijn en is de smaak nog intenser.

Snij de paddenstoel in dunne schijfje, daarna in dunne reepjes.

Doe 2 el arachideolie in de pan en bak de paddenstoel aan in de olie.

Maak een mengeling van alle ingrediënten en kruiden voor de pulled pork in een potje.

Meng het onder de paddenstoelen in de pan en bak verder. Hoe langer je het bakt, hoe intenser van smaak en donkerder van kleur.

Snij de tomaat en avocado in schijfjes en de ajuin in ringen.

Snij de bagels open en smeer ze in met mosterd smeer eerst wat mosterd op bodem en snijkant van bagel, verdeel de blaadjes sla erop gevolgd door de pulled pork, tomaat, avocado, ui en vegetarische bacon. Duw aan met het deksel.

Pak in of steek in lunch box die goed sluit zodat hij niet uiteenvalt.

Kan je warm of koud opeten.

Tip

Je kan de vegetarische bacon ook op voorhand maken.

Als je de vegetarische BLT met pulled pork en crispy ‘facon’ van tevoren wilt klaarmaken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  1. Brood: Het is het beste om het brood pas toe te voegen vlak voordat je de sandwich gaat eten om te voorkomen dat het zacht wordt. Je kunt het brood echter wel voorbereiden door het te roosteren of te grillen en het apart te bewaren.
  2. Pulled pork vervanging: Als je gebruikmaakt van een vegetarische pulled pork vervanging, zoals pulled jackfruit of pulled mushrooms, kun je dit van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren. Warm het op vlak voordat je de sandwich gaat samenstellen.
  3. ‘Facon’: Als je gebruikmaakt van vegetarische ‘facon’ of andere vleesvervangers, kun je deze van tevoren bereiden en krokant bakken. Bewaar ze in een luchtdichte container op kamertemperatuur totdat je de sandwich gaat maken.
  4. Saus en groenten: Het is het beste om de saus en groenten vers toe te voegen vlak voordat je de sandwich gaat eten om ervoor te zorgen dat ze fris en knapperig blijven.

Door de componenten van de vegetarische BLT apart voor te bereiden en op te slaan, kun je de sandwich snel en gemakkelijk samenstellen wanneer je deze wilt serveren. Op deze manier behoud je de beste textuur en smaak van de verschillende ingrediënten.