Zachte buns

  • 40min - 30 à 60min rijzen
  • 12 buns
  • Easy

Een bakplaat vol mooie zelfgebakken zachte broodjes op tafel zetten is een echt feest. Het formaat kan je zelf aanpassen: je kan ze kleiner maken, dan dienen ze als zachte hotel broodjes. Of je maakt ze groter zoals deze, dan zijn ze de ideale zachte bun om een hamburger mee te maken.

Ingrediënten (voor 1 bakplaat met 12 buns)

350 ml lauwe melk
60 g zachte boter
1 zakje droge gist
½ tl fijn zout
60 g fijne suiker
520 g bloem + extra om te bestuiven

1 kl fleur de sel
1 el gesmolten boter

Bereidingswijze

Meng melk met gist en suiker en laat 5 min rusten.

Doe bloem en zout in je mengkom en voeg de melk en zachte boter toe.

Steek deeghaak in en laat 10 à 15 min kneden, tot de deeg van de rand loskomt. Laat het deeg 1 uur rusten met het plastic afschermdeksel er op en gesloten.

Bestuif je werktafel met wat bloem. Leg het deeg er op en bol op, maak een platte bal. Verdeel in vier en dan elk stuk in 3 gelijke stukken zodat je 12 stukken van gelijke grootte krijgt. Bol ze allen mooi op, druk ze wat platter en leg ze op een ingevette rechthoekige bakplaat. Deze buns bakken wel tot tegen elkaar. Je kan ze ook volledig uit elkaar leggen op een grotere bakplaat als je ze liever helemaal rond wilt.

Doe er plastiek folie over en laat 30 à 60 minuten rijzen op een warme plek.

Bestrooi met wat fleur de sel.

Bak ze een 25-tal minuten in een voorverwarmde oven op 175°C

Smeer ze één voor één onmiddellijk in met gesmolten boter als ze uit de oven komen.

Zet op tafel en beleg naar hartenlust, ideale bun voor burgers!

Je kunt zachte buns het beste bewaren in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.

Ja, je kunt zachte buns invriezen. Laat ze eerst volledig afkoelen en verpak ze daarna goed in plasticfolie en een diepvrieszakje.