Stoofpotje van everzwijn, gratin van knolgroenten en veenbessen

Zacht vlees van everzwijn en knolselder in een stoofpotje, daarbij een gratin van knolgroeten en frisse veenbessen. Een op en top wildgerecht om tijdens donkere herfstdagen van te genieten!

Ingrediënten voor 4 personen

2 el boter
1 el koolzaadolie
750 g stoofvlees van everzwijn
1 klont boter en een scheut olie
Peper en zout
Tijm laurier
½ knolselder in blokjes
2 uien fijngesneden
2 sneetjes peperkoek met 1 el mosterd op gesmeerd
500 ml wildfond
375 ml rode wijn
1 el rode bessen gelei
2 el droge kruiden mengeling voor stoofvlees
1 el bloem
3 kruidnagels

Gratin van knolgroenten:
½ knolselder, geschild en in blokjes gesneden
2-3 rode bieten, geschild, in blokjes van 1 cm gesneden
2-3 raapjes in blokjes van 1 cm gesneden
3 teentjes look
175 ml room
175 ml melk
Muskaatnoot
Peper en zout
3 el Panko
75 g geraspte kaas
5 à 6 salie blaadjes

1 zakje veenbessen
2 el suiker

Bereiding

Doe het vlees in een diepe kom, strooi er 2 el droge kruiden mengeling voor wild over en de rode wijn.

Laat minimum 4u of 1 nacht marineren.

Haal het vlees eruit en leg in een zeef, hou wijn en kruiden opzij.

Snij de look en ui fijn en stoof aan in klont boter, voeg de bloem bij en meng goed tot je geen bloem meer ziet, blus met de fond en roer goed zodat je geen klonters krijgt.

Voeg nu de wijn en wildkruiden, tijm, laurier, peperkoek en blokjes knolselder toe, roer goed en laat op een zacht vuur verder sudderen.

Doe een klont boter en olie in een pan en kleur elk stuk vlees zorgvuldig mooi rondom rond aan, voeg toe aan de stoofpot, laat min. 1 uur sudderen.

Controleer of het vlees zacht genoeg is, voeg eventueel nog bruine fond toe moest de saus te dik zijn, proef en kruid eventueel bij met peper en zout.

Neem een ovenschotel en voeg alle groenten in blokjes gesneden toe, leg er de blaadjes salie tussen, maak een mengeling van room en melk, kruid met flink wat peper en zout, voeg in sneetjes gesneden look toe.

Giet dit mengsel over de knolletjes, meng de panko en kaas samen en strooi erover, gaar minimum 1 uur in een oven van 180°, prik erin om te zien of de groenten zacht zijn, als er nog teveel vocht onderaan in schotel zit laat je het ook gewoon verder uitbakken.

Giet de veenbessen in een potje met deksel, voeg 2 à 3 el water toe en de suiker, laat kort opkoken onder deksel, laat nog 1 min verder sudderen en het is klaar.

Zet de potjes op tafel en laat iedereen zichzelf maar uitscheppen!

Partners

In samenwerking met Santa Maria.