Meng de gist onder de melk. Doe de bloem, vanillesuiker en zout in een grote kom en meng mooi onder elkaar. Scheid de eieren, klop de dooiers onder de melk. Giet bij de bloem en blijf in het midden roeren met klopper om zo steeds meer bloem bij de massa te mengen, je hebt een dikke stevige massa, dus blijf zeker verder kloppen om alle klonters eruit te mengen.
Klop het eiwit met de suiker stevig op en meng in 2 keer onder de massa. Laat 1 uur rijzen.
Verwarm je frietketel op 180° en haal het mandje eruit. Schep telkens een lepel of 5 deeg in je pot laat ze kleuren, draai ze om en kleur ook andere kant. Draai voorzichtig alle oliebollen zodat ze rondom rond mooi goudbruin worden. Bak het deeg verder op.
Bestrooi met bloemsuiker, serveer onmiddellijk.
Tips
Je kan oliebollen zowel in ossevet als in frituurolie bakken. Met dit deeg kan je ook appelbeignets maken of er ook gewelde rozijntjes onder mengen, zoals ze in Nederland vaak doen.