Chai Latte Sofie Dumont Chef9
Chai Latte Sofie Dumont Chef6
Chai Latte Sofie Dumont Chef7
Chai Latte Sofie Dumont Chef8

Chai Latte met Dadelpoeder

  • 10min
  • 1P
  • Easy

Chai thee is een ongelooflijk populaire, kruidige drank uit India. In India wordt deze traditionele “Masala Chai” vaak bereid door straatverkopers, de Chai Wallahs, die kruiden koken in een mix van water, melk en suiker. Voor deze versie maken we een gezonde, bewust gekozen chai latte met alleen kruiden (zonder thee), gezoet met dadelpoeder voor een natuurlijke, ongeraffineerde zoetheid. Zo haal je een stukje India in huis – en kan je zelfs ‘s avonds van deze cafeïnevrije chai genieten! 

Ingrediënten

1 el chaikruidenmengeling
150 ml kokend water
150-180 ml ongezoete melk naar keuze
1 tl dadelpoeder

Afwerking: 
Steranijs
Kardemompeul

Bereidingswijze

Thee trekken: Doe de chaikruiden in een theefilter of theezakje en giet het kokende water erbij. Laat dit 5 minuten trekken.

Melk opschuimen: Doe de melk samen met het dadelpoeder in een melkopschuimer en verwarm tot het schuimt. Heb je geen melkopschuimer? Verwarm de melk dan in een steelpannetje en klop tot schuim met een garde.

Samenvoegen: Haal het theezakje uit de thee en giet de warme opgeschuimde melk erbij.

Afwerking: Werk af met een steranijs en een kardemompeul voor extra geur en smaak.

Tips

  • Voor een extra kick: Voeg gerust een theelepel groene of zwarte thee toe aan de kruidenmengeling als je wat extra energie wilt. 
  • Roosteren van kruiden: Rooster je chaikruiden kort in een droge pan voor een diepere, meer geroosterde smaak. Dit geeft een unieke twist aan de chai latte. 
  • Dadelpoeder vervangen: Geen dadelpoeder in huis? Honing of agavesiroop zijn prima alternatieven. 
  • 12 gram per liter of 2 gram per kop van 20cl, of naar smaak. 2 min trekken om als thee te drinken in heet water maar in een latte laten koken mag zeker langer omdat je met melk werkt. Minuutje of 5 tot 10, of ook hier langer naar smaak 

In de koelkast: 

  • Theebasis bewaren: Laat de getrokken chai thee (zonder melk) volledig afkoelen en bewaar in een afgesloten fles of pot in de koelkast. Zo blijft hij tot 2 dagen vers. 
  • Melk apart opslaan: Bewaar de melk apart van de thee om te voorkomen dat de smaken vervagen. Schuim de melk op vlak voor serveren. 
  • Opwarmen bij serveren: Verwarm de thee en de melk apart en voeg samen. Op deze manier behoud je het schuim en de verse smaak. 

In de vriezer: 

  • Theebasis invriezen: Laat de getrokken chai thee (zonder melk) afkoelen en giet in een ijsblokjesvorm. Zo kun je de chai later makkelijk in porties ontdooien. In de vriezer blijft de thee tot 3 maanden goed. 
  • Ontdooien en gebruiken: Ontdooi de chai-theeblokjes in de koelkast of verwarm direct in een pannetje. Voeg verse melk toe en werk af zoals beschreven. 

Opmerking: Vermijd het invriezen van de chai latte met melk, omdat de structuur en smaak van de melk kunnen veranderen door het vriesproces.