Cheesecake met Comté op notenbodem

  • 1u (exclusief koeltijd)
  • 4P
  • Showing off

Deze unieke cheesecake combineert de romige smaak van mascarpone met de hartige, nootachtige smaak van jonge Comté kaas. De bodem, gemaakt van dadels en noten, geeft een heerlijke crunch. Perfect voor een bijzondere gelegenheid of gewoon om jezelf te verwennen. 

Ingrediënten

Voor de bodem:
5 dadels (zonder pitten)
1 handje pecannoten
1 handje geroosterde hazelnoten (op 160 graden gedurende 10 minuten in de oven)
1 eetlepel fleur de sel
1 eetlepel vanille-extract 

Voor de cheesecake:
220 g geraspte jonge Comté kaas
50 ml slagroom
1 ei
1 kg mascarpone
Rietsuiker (optioneel) 

Voor de toppings:
2 peren
1 rode biet
1 deel suiker (400 ml)
1 deel water (400 ml)
Vanille-extract
Steranijs
100 g mascarpone
100 g slagroom
Vanille-extract
Shizoblaadje 

Bereidingswijze

Voor de bodem: Doe de dadels, pecannoten, geroosterde hazelnoten, fleur de sel en vanille-extract in een blender en mix tot een egaal mengsel. 

Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem van een cakevorm en druk goed aan. 

Voor de cheesecake: Mix de geraspte jonge Comté kaas, slagroom, ei en mascarpone in een blender tot een glad mengsel. 

Giet het mengsel over de bodem in de cakevorm. 

Bak de cheesecake gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden Celsius. 

Laat de cheesecake een nacht rusten in de koelkast voor het opdienen. 

Voor de toppings: Schil en snijd de peren en rode biet in dunne plakjes. 

Maak een siroop door de suiker en water te combineren en aan de kook te brengen met vanille en steranijs. Laat 20 minuten koken. 

Klop de mascarpone en slagroom op met vanille-extract en voeg naar smaak suiker toe. 

Schik de slagroom op een bord en versier met de peren- en bietplakjes en een shizoblaadje. 

TIPS

  • Voor een extra krokante bodem kun je wat extra geroosterde noten over de bodem strooien voordat je het cheesecake-mengsel erop giet. 
  • Voeg naar smaak wat rietsuiker toe aan het cheesecake-mengsel voor een zoetere smaak. 
  • De toppings kunnen naar wens aangepast worden, bijvoorbeeld met ander seizoensfruit of noten. 

Bewaartips

  • Koelkast: Bewaar de cheesecake in de koelkast. Hij blijft tot 3 dagen goed. Zorg ervoor dat hij goed afgedekt is om uitdroging te voorkomen. 
  • Vriezer: Je kunt de cheesecake ook invriezen. Wikkel hem goed in plasticfolie en vervolgens in aluminiumfolie om vriesbrand te voorkomen. In de vriezer blijft de cheesecake tot 2 maanden goed. 
  • Opwarmen: Laat de bevroren cheesecake een nacht in de koelkast ontdooien. Voor het serveren kun je de cheesecake kort opwarmen in de oven op 150 graden Celsius gedurende 10-15 minuten voor een net gebakken textuur.