WEBSHOP MUST HAVES
Dimsum met Groenlof en Kip met Sesam-Sojasaus Dip
Groenlof! Een zeer interessante wintergroente waar boer Tijs eens mee wil uitpakken.
Als ik hem vraag: “Wat gaan we daarmee klaarmaken? Een salade?” Nee, zegt hij met een grote glimlach, “dimsum!” En dimsum is het geworden! Eigenlijk is dimsum maken super simpel en heel plezant. Groenlof is een bladgroente die het midden houdt tussen witlof en andijvie. Het is vooral geschikt voor de najaarsteelt. Groenlof vormt langwerpige kroppen die een milde smaak hebben. Deze groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Groenlof kan gezaaid worden van april tot eind juni. Het wordt ook soms suikerbrood genoemd vanwege de zachtzoete smaak van de binnenste bladeren.
WEBSHOP MUST HAVES
Ingrediënten
Dimsum:
300 g groenlof, fijn gesneden
250 g kippengehakt
2 teentjes knoflook, geraspt
1 el vissaus
1 pak dimsumvelletjes
2 cm gember, geraspt
Peper en zout naar smaak
Sesam-sojasaus dip:
60 ml milde sojasaus
30 ml geroosterde sesamolie
2 lente-uitjes, zeer fijn gesneden
Bereidingswijze
Vulling voorbereiden: Snijd de groenlof superfijn en meng deze in een kom met het kippengehakt, de knoflook, gember, vissaus, peper en zout. Kneed goed door elkaar.
Dimsums vormen: Neem een dimsumvelletje, schep een koffielepel van de vulling in het midden. Maak de randen van het velletje licht vochtig en vouw dicht tot een halve maan. Druk de randen goed aan.
Dipsaus maken: Meng alle ingrediënten voor de sesam-sojasaus in een kommetje.
Dimsum stomen: Bekleed een stoommandje met een blad groenlof om kleven te voorkomen. Leg de dimsums uit elkaar in het mandje en stoom ze in ongeveer 5 minuten gaar.
Serveren: Serveer de dimsums meteen, samen met de dipsaus. Dippen maar en geniet!
Tips
- Extra smaak: Voeg een snufje chili of een beetje koriander toe aan de vulling als je van pittig houdt.
- Geen dimsumvelletjes? Gebruik wontonvellen of maak zelf een simpel deeg van bloem en water.
- Stoommandje alternatief: Geen stoommandje? Gebruik een vergiet boven een pan kokend water met deksel.
Dimsums kunnen rauw worden ingevroren. Bewaar ze op bakpapier in een luchtdichte doos in de vriezer. Stoom ze direct uit de vriezer, verleng de stoomtijd met 2-3 minuten.