WEBSHOP MUST HAVES
Eclair wafel: Brusselse wafels met vanillepudding en chocoladeganache
Dit feestelijke dessert combineert twee klassiekers! Het soezenbeslag van de éclair vervangen we door luchtige Brusselse wafels. Tussen twee wafels komt een laag romige vanillepudding, en de bovenste wafel wordt gedoopt in gesmolten chocolade.
Omdat het feest is – en omdat het kan – serveren we er een bolletje vanille-ijs bij. De OptiGrill maakt het eenvoudig: vervang de grillplaten door wafelijzers voor perfecte wafels. Tijdens het serveren houd je de wafels en chocolade warm in de BBQ-stand.
Samen genieten van een heerlijk feestelijk gerecht!
WEBSHOP MUST HAVES
Ingrediënten
Voor het wafelbeslag:
12 g verse gist
250 ml lauwe melk
250 ml lauw water
2 eieren (gesplitst)
300 g bloem
100 g boter
Snufje zout
Arachideolie
Voor de banketbakkersroom:
Gebruik dit recept
Voor de chocoladeganache:
250 ml room
200 g donkere chocolade, fijngehakt
Optioneel (voor extra luxe):
Bolletje vanille-ijs
Slagroom
Vers fruit, zoals aardbeien of mango
Bereidingswijze
Wafelbeslag voorbereiden: Smelt de boter op laag vuur en laat afkoelen.
Meng melk en water in een kom en los de gist hierin op.
Klop de eierdooiers los en voeg ze toe aan het melk-gistmengsel. Voeg de bloem toe en klop tot een glad beslag zonder klontjes. Meng de afgekoelde boter door het beslag.
Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en spatel ze voorzichtig door het beslag. Laat het deeg 1 uur rusten op een warme plek, afgedekt met een schone doek.
Wafels bakken: Verwarm het wafelijzer en vet beide kanten lichtjes in met arachideolie. Vul de vormen goed met het beslag en bak de wafels goudbruin en krokant.
Banketbakkersroom maken: Maak de banketbakkersroom volgens het recept.
Serveren binnen enkele uren? Laat de room op kamertemperatuur staan en dek hem goed af met plasticfolie zodat er geen vel ontstaat. Voorbereiden? Bewaar in de koelkast en klop stevig door voor gebruik, zodat hij weer romig wordt.
Chocoladeganache bereiden: Hak de chocolade fijn.
Breng de room aan de kook en giet deze over de chocolade of verwarm alles au bain-marie. Meng tot een gladde saus en giet de ganache in een bakaccessoire.
Dessert samenstellen: Warm de wafels even op en snijd ze doormidden (horizontaal of verticaal). Vul met de romige vanillepudding en dompel de bovenste wafel in de warme chocoladeganache.
Zet alles op tafel en laat het feestje beginnen! Wie eet er 2 of 3? Ikkeuuuhhhhh 🙂
Tips
- Voorbereiding: Je kunt de wafels en banketbakkersroom van tevoren maken. Warm de wafels vlak voor serveren op in een wafelijzer of oven.
- Ganache warm houden: Gebruik een au bain-marie of een warmhoudfunctie, zoals de OptiGrill BBQ-stand, om de chocolade vloeibaar te houden.
- Varieer met smaken: Probeer eens karamel- of koffieroomvulling in plaats van vanillepudding.
- Wafels: Bewaar ze maximaal 2 dagen in een afgesloten bakje op kamertemperatuur.
- Banketbakkersroom: In de koelkast tot 2 dagen houdbaar.
- Ganache: Luchtdicht afgesloten tot 3 dagen in de koelkast, zachtjes opwarmen voor gebruik.