Tartiflette Sofie Dumont Chef6
Tartiflette Sofie Dumont Chef8
Tartiflette Sofie Dumont Chef5
Tartiflette Sofie Dumont Chef7
Tartiflette Sofie Dumont Chef9

Feestelijke Tartiflette met Fazant, Bospaddenstoelen en Truffel

  • 30min
  • 6P
  • Next level

Tijdens de feestdagen is tartiflette altijd een gigantisch succes. Voor de eindejaarsfeesten geef ik er een feestelijke twist aan door er fazant en bospaddenstoelen aan toe te voegen. Het klaarmaken in mijn Cookeo gaat super snel dankzij de expressfunctie – geen gedoe, snel en overheerlijk! 

De klassieke kaas voor een tartiflette is Reblochon de Savoie. Deze romige kaas met een nootachtige smaak maakt het gerecht helemaal af. Ik voeg een heerlijke mix van bospaddenstoelen toe, samen met gebakken sneetjes fazant. Dit gerecht is ideaal voor de feestdagen: je kunt alles vooraf bereiden. Voeg op het laatste moment nog de sneetjes Reblochon toe, laat ze smelten en zorg voor een extra krokant laagje. Werk af met een vleugje truffel, en het feest kan beginnen!  

Ingrediënten

1 sjalot
2 teentjes knoflook
500 g krielaardappeltjes, gewassen
600 g bospaddenstoelen (bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood, kastanjechampignons of oesterzwammen)
1 klont boter
1 Reblochon fermier de Savoie
600 g gebakken fazantvlees (borst of bil, zonder been)
Zwarte peper van de molen
100 ml droge witte wijn
1 wintertruffel
1 bosje platte peterselie

Optioneel: 
Augurken en zoetzure ajuintjes voor erbij

Bereidingswijze

Voorbereiding krieltjes: Stoom de krielaardappeltjes in het stoommandje van de Cookeo met 250 ml water. Gebruik de expressmodus en stoom ze 5 minuten. Giet het water af en zet opzij.

Paddenstoelen en aromaten bakken: Selecteer de functie ‘Stevig Bruinen’ en laat de Cookeo opwarmen.

Snipper de sjalot en knoflook fijn. Bak ze 2-3 minuten in een klontje boter tot ze beginnen te kleuren.

Voeg de schoongemaakte en in grove stukken gesneden bospaddenstoelen toe en bak ze 4 minuten mee. Voeg een handvol grof gehakte peterselie toe en meng goed.

Samenstellen van de tartiflette: Voeg de gestoomde krielaardappeltjes toe aan de paddenstoelen en meng alles goed door elkaar.

Snijd het gebakken fazantvlees in dunne plakjes en leg deze over het aardappel-paddenstoelenmengsel.

Snijd de Reblochon in plakjes en leg deze trapsgewijs over het geheel.

Gratineren: Gebruik de Crisp-modus met stand “menu 2” en gratineer het gerecht tot de kaas mooi gesmolten en goudbruin is (ongeveer 10 minuten).

Afwerking: Schep de tartiflette op diepe borden. Werk af met versgeraspte truffel en enkele plukjes peterselie. Serveer met augurken en zoetzure ajuintjes voor een extra feestelijke touch.

Tips

  • Voorbereiding: Maak het gerecht tot en met het leggen van de kaasplakjes vooraf. Gratineer het pas vlak voor het serveren. 
  • Wijnadvies: Serveer met een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay uit de Bourgogne. 
  • Alternatief voor de Cookeo: Gebruik een ovenschaal en gratineer de tartiflette in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 15 minuten. 

 

Bewaar restjes maximaal 2 dagen in de koelkast en verwarm opnieuw in de oven of magnetron.

Partner

In samenwerking met Moulinex