WEBSHOP MUST HAVES
Gepekelde Aperitief Eitjes met Feestelijke Toppings
Hoe mooi en feestelijk zijn deze schattige aperitiefeitjes! Ze brengen een nostalgisch gevoel naar boven, smaken heerlijk, en zijn bovendien budgetvriendelijk. Door de eieren te pekelen met rode biet krijgen ze een prachtige roze kleur. Werk ze af met je favoriete toppings, zoals romige kaas of wat charcuterie, en geniet van een uniek hapje op je volgende feestje.
WEBSHOP MUST HAVES
Ingrediënten
Gepekelde Eitjes:
6 eieren
250 ml witte azijn
100 ml ciderazijn
2 el suiker
½ el zout
1 tl dillezaadjes
1 rauwe rode biet, in schijfjes
1 rode ui, in schijfjes
Verse Mosterdmayonaise:
Verse mayonaise
1 el grove, oude mosterd
Toppings:
6 filets ansjovis
6 radijsjes, dun gesneden
Mosterdkaviaar:
30 g gele mosterdzaadjes
50 g suiker
100 ml azijn
Bereidingswijze
Eieren Koken en Schikken: Kook de eieren 6 minuten en laat ze daarna in ijswater schrikken. Pel de eieren en leg ze in een schone glazen bokaal.
Voorbereiden Pekel: Voeg dillezaadjes, rode biet en rode ui toe aan de bokaal met eieren.
Pekel maken: Meng de witte azijn, ciderazijn, suiker en zout in een pannetje en breng dit mengsel aan de kook totdat de suiker en het zout zijn opgelost. Giet de warme pekel over de eieren in de bokaal tot alles volledig onder staat. Sluit de bokaal goed af terwijl deze nog warm is en laat de eieren minimaal 12 uur pekelen.
Mosterdkaviaar: Kook de mosterdzaadjes drie keer in ruim water en giet telkens af om de bitterheid te verminderen. Breng vervolgens de azijn en suiker aan de kook en meng dit met de uitgelekte mosterdzaadjes. Bewaar in een potje in de koelkast; dit blijft meer dan 2 maanden goed.
Afwerking: Halveer de gepekelde eieren en leg ze op een bord. Doe een klein dotje mosterdmayonaise op elk eitje en werk af met ansjovis, radijsjes en eventueel een takje rozemarijn voor een feestelijke uitstraling.
Tips
- Gebruik voor extra variatie toppings zoals gerookte zalm, crème fraîche, of een dunne plak prosciutto.
- Voeg eventueel een snufje peper of een vleugje citroenrasp toe voor extra frisheid.
In de koelkast (frigo):
- Gepekelde eieren: Bewaar de gepekelde eieren maximaal 2 weken in een afgesloten bokaal in de koelkast. Ze blijven hun smaak en textuur behouden en zijn klaar om direct geserveerd te worden.
- Mosterdkaviaar: Deze is tot 2 maanden houdbaar in de koelkast in een goed afgesloten potje.
In de vriezer:
- Gepekelde eieren: Het invriezen van gepekelde eieren wordt niet aangeraden, omdat de textuur van de eieren bij ontdooien verandert en rubberachtig kan worden. Voor de beste smaak en textuur kun je ze beter in de koelkast bewaren.
- Mosterdkaviaar: Dit kun je ook beter niet invriezen, omdat de zaadjes hun textuur en smaak kunnen verliezen.
Opwarmen: Gepekelde eieren en de toppings worden koud geserveerd, dus opwarmen is niet nodig.