WEBSHOP MUST-HAVES
Graved lax met vijf pepers en rode biet
Gravad lax, een verrukkelijk Scandinavisch gerecht waarbij de zalm wordt gepekeld in een mengeling van zout, pepers, suiker, rode biet en dille. Het resultaat? Een eenvoudig en feestelijk gerecht dat je dun gesneden, op een sneetje brood, met mierikswortel en zure room kunt serveren. Een smakelijke traktatie of voorgerecht.
WEBSHOP MUST-HAVES
Ingrediënten
1 flank wilde verse zalm, met vel, zonder graten
Zout-kruidenmengeling:
400 g rietsuiker
400 g grof zeezout
1 potje vijf pepers
2 el roze peperbollen
2 el zwarte peperbollen
2 el gedroogde dille
3 gegaarde rode bieten
150 ml zure room
1 kl mierikswortelrasp
1 citroen
Bereidingswijze
Controleer de zalm op graten en verwijder ze met een pincet.
Leg de zalmflank in een geschikte schaal.
Meng alle ingrediënten voor de zout-kruiden mengeling in een kom en verdeel de helft, in een egale laag, over de zalm.
Snijd de rode biet in dunne plakjes en leg ze dakpansgewijs op de zalm.
Verdeel de rest van de zoutmengeling egaal over de rode bieten.
Plaats een plank in de schaal en leg er wat gewicht op.
Laat de zalm minimaal 1 dag en maximaal 2 dagen pekelen.
Haal de zalm uit de schaal en spoel hem grondig af met koud water.
Bewaar de zalm altijd ingepakt in plasticfolie of vacuüm in de koelkast.
Snijd voor het serveren fijne plakjes van de zalm (lichtjes schuin naar beneden tot aan het vel) en leg ze op een bord.
Meng de zure room met mierikswortel en serveer dit met toastjes, partjes citroen en versgemalen zwarte peper.
Bewaren:
- Houd de gepekelde zalm altijd goed ingepakt in plasticfolie of vacuüm verpakt.
- Bewaar het in de koelkast bij een temperatuur van 0-4°C.
- Consumptie binnen 2-3 dagen wordt aanbevolen voor de beste smaak.
Invriezen:
- Als je de Graved lax wilt bewaren voor een langere periode, kun je het invriezen.
- Snijd de zalm in porties voordat je het invriest voor gemakkelijke ontdooiing.
- Plaats de porties in luchtdichte diepvrieszakken of containers.
- Voeg de datum toe aan de verpakking zodat je de versheid kunt bijhouden.
Ontdooien:
- Ontdooi de bevroren zalm langzaam in de koelkast om de textuur en smaak te behouden.
- Vermijd ontdooien op kamertemperatuur om bacteriële groei te voorkomen.
- Gebruik de ontdooide zalm binnen 1-2 dagen voor het beste resultaat.