Haché Parmentier met Wortel, Erwten, Broccoli en Gebakken Zalm met Mornaysaus

  • 45-50min
  • 4P
  • Next level

Oh, wat een zalige ovenschotel vol kleur en smaak! Deze haché parmentier met een twist zit bomvol groenten zoals broccoli, wortelen en erwten. In plaats van een klassieke aardappelpuree maak ik een stoemp met extra veel groenten. Daarop komt zalm, want die bakken we lekker kort en krachtig, precies zoals Grace dat graag heeft. Om het geheel helemaal af te maken, komt er een romige Mornaysaus overheen die heerlijk gratineert in de oven. Het resultaat? Een smaakbom die je het liefst meteen wilt opeten! Mjaaaaam! 

Ingrediënten

Groentenstoemp
1 broccoli
600 g wortelen
150 g diepvrieserwten
500 g aardappelen
1 klont boter
1 sjalot
Snufje zout 

Mornaysaus
200 g geraspte emmental
Bechamelsaus 

Zalm
4 zalmfilets (zonder vel of graten)
1 klont boter of scheutje olijfolie
Peper en zout
Kruid naar smaak met bijvoorbeeld kerrie (zoals Grace lekker vindt) 

Afwerking
50 g geraspte kaas (extra voor gratineren)

Bereidingswijze

Groenten en aardappelen bereiden: Schil de aardappelen en wortels, en snijd ze in grove stukken. Stoom ze samen gedurende 20 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de in stukken gesneden broccoli toe. 

Erwten en sjalot bereiden: Snijd de sjalot fijn en fruit deze in wat boter. Voeg de ontdooide erwten toe en laat even meestoven. 

Stoemp maken: Stamp de gestoomde groenten en aardappelen samen met de erwten tot een stoemp. Je kunt het geheel fijnstampen of wat grovere stukken (chunks) erin laten zoals Grace dat lekker vindt. Breng op smaak met zout en verdeel de stoemp over een ovenschaal. 

Zalm bakken: Kruid de zalmfilets met peper, zout en kerrie (of andere kruiden naar smaak). Bak de zalm kort en krachtig aan beide zijden in wat boter of olijfolie, totdat de buitenkant mooi goudbruin is, maar de binnenkant nog sappig. Leg de gebakken zalm op de stoemp in de ovenschaal. 

Mornaysaus maken:
Bereid de bechamelsaus en voeg 150 g geraspte emmental toe om er een Mornaysaus van te maken. Giet deze over de zalm en stoemp in de ovenschaal. 

Gratineren: Strooi de resterende geraspte kaas over de saus en gratineer het geheel 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C, totdat de bovenkant goudbruin is. 

Serveren: Haal de ovenschotel uit de oven en serveer direct. Geniet van deze hartverwarmende ovenschotel vol groenten en zalm! 

TIPS

  • Voeg wat nootmuskaat of mosterd toe aan de Mornaysaus voor een pittige twist. 
  • Voor extra krokante bovenkant kun je wat paneermeel of panko over de kaas strooien voor het gratineren.
  • Koelkast: Bewaar restjes maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast. 
  • Vriezer: Je kunt deze ovenschotel ook invriezen. Laat de schotel volledig afkoelen, verdeel het in porties en vries in luchtdichte bakjes of zakjes in. Bewaar tot 3 maanden in de vriezer. 
  • Opwarmen: 
    • Koelkast: Warm de ovenschotel opnieuw op in de oven op 180°C gedurende 15-20 minuten, of in de magnetron tot goed doorgewarmd. 
    • Vriezer: Laat de schotel eerst volledig ontdooien in de koelkast. Verwarm daarna in de oven op 180°C voor ongeveer 20-25 minuten, tot het geheel goed heet is.