WEBSHOP MUST HAVES
Ingemaakte augurken
Ook dit is een recept van een van mijn grootmoeders, die van moederszijde, Paula, ons ‘mémé met de bloemetjes’. Je kan ze minstens een jaar bewaren. Het is normaal dat ze na een tijdje een beetje bruin worden, dat komt omdat ze geen bewaarmiddelen bevatten, in tegenstelling tot degene die je koopt in de winkel.
WEBSHOP MUST HAVES
Ingrediënten voor 1 pot van 1,5l
1 kg augurken
5 el zout
1 weckpot van 1,5 l
5 el suiker
½ el mosterdzaad
½ el witte peperbollen
400 ml water
600 ml azijn
Bereidingswijze
Schrob de augurken grondig met zout: doe ze in een kom met drie eetlepels zout en wrijf ze goed in. Augurken hebben immers nogal een bultige huid, en het zout helpt om alle vuil eraf te halen. Spoel ze af met water.
Doe de augurken in een weckpot samen met twee eetlepels zout, de suiker, het mosterdzaad en de witte peperbollen.
Kook het water en de azijn op en giet het over de augurken in de weckpot.
Zet de pot een uurtje ondersteboven om alles goed te mengen en bewaar daarna op een koele, droge plaats.
Tips
- Deze ingemaakte augurken zijn perfect om te serveren bij charcuterie, op sandwiches, of als frisse toevoeging aan salades en bij paté.
- Variatie: Voor opgelegde uitjes kun je hetzelfde recept volgen, maar vervang de gewone azijn door rodewijnazijn voor een extra diepe smaak.
Je kunt deze ingemaakte augurken tot minstens een jaar bewaren op een koele, donkere plaats. Zorg ervoor dat de pot goed afgesloten blijft voor een optimale houdbaarheid.