Knolseldersteak met geroosterde preicrème, kroketjes en veenbessensaus uit de Airfryer

  • 30min
  • 2P
  • Easy

Dit superlekkere vegetarische gerecht uit de Airfryer combineert zachte knolseldersteak met een romige preicrème, krokante kroketjes en frisse veenbessensaus. Ideaal voor de feestdagen en alles kan op voorhand klaargemaakt worden! De Philips Dual Basket Airfryer zorgt ervoor dat alles tegelijkertijd klaar is om te serveren, superhandig dus voor je planning. Perfect voor de drukke feestdagen zonder stress.

Ingrediënten

Knolseldersteak:
2 ronde knolseldersteaks (1 cm dik en 8-9 cm in diameter)
Olijfolie
Versgemalen peper (5-pepers)
Fleur de sel

Preicrème:
1 dikke preistengel
Peper en zout
180 ml volle room (of plantaardige variant)
Snuifje nootmuskaat

Overig:
Veenbessensaus
Kroketjes naar keuze
2 takjes rozemarijn

Bereidingswijze

Knolseldersteak voorbereiden: Snijd een ruitpatroon in de knolseldersteaks zonder door de bodem te gaan. Dit geeft ze een mooie uitstraling en textuur. Plaats de steaks aan de zijkant van de Airfryer-bak, wrijf ze in met olijfolie en kruid met peper en zout.

Prei bereiden: Snijd zes stukken van 2 cm van de gewassen prei. Plaats deze samen met de knolseldersteaks in de Airfryer. De rest van de prei snijd je fijn en leg je er ook bij. Besprenkel alles met olijfolie, peper en zout.

Airfryer instellen: Stel de Airfryer in op 175°C en bak de knolseldersteak en prei 20 minuten.

Kroketjes bakken: Plaats de kroketjes in de tweede lade van de Airfryer en volg de instructies op de verpakking. Dankzij de Dual Basket zijn alle onderdelen van je gerecht tegelijkertijd klaar.

Preicrème maken: Haal na het bakken de fijngesneden prei uit de Airfryer en doe deze in een maatbeker. Houd de rest van de ingrediënten warm. Voeg de room toe en mix met een staafmixer tot een gladde crème. Breng op smaak met peper, zout en een snuifje nootmuskaat.

Serveren: Schep een lepel preicrème op elk bord en leg daarop de knolseldersteak. Garneer met de gepofte preistukjes, kroketjes, veenbessensaus en een takje rozemarijn.

Tips

  • Variatietip: Vervang de knolselder eventueel door koolrabi, raap of aardpeer.
  • Bereidingstip: Maak de veenbessensaus op voorhand, zo kun je direct serveren als alles klaar is.

In de koelkast: Bewaar de knolseldersteak, preicrème en veenbessensaus apart in luchtdichte bakjes in de koelkast tot 2 dagen.
In de vriezer: De knolseldersteak en veenbessensaus kunnen ingevroren worden. Plaats ze in goed afgesloten diepvriesbakjes en bewaar tot 2 maanden. De preicrème is minder geschikt om in te vriezen vanwege de room, omdat de structuur kan veranderen bij ontdooien.

Knolseldersteak: Verwarm deze op 160°C in de Airfryer voor 5-7 minuten tot warm en licht krokant.
Preicrème: Verwarm zachtjes in een steelpan op laag vuur of in de magnetron. Roer regelmatig door om schiften te voorkomen.
Veenbessensaus: Verwarm de saus op laag vuur in een steelpan, eventueel met een beetje water als deze te dik is geworden.