Koreaanse Rijstbowl met Gochujang Bloemkool

  • 45min
  • 4P
  • Easy

Dit heerlijke en makkelijke recept voor een vegetarische rijstbowl is echt fantastisch! Met een paar specifieke ingrediënten zoals gochujang en gochugaru, die je heel gemakkelijk online kunt kopen en bijvoorbeeld ook gebruikt om kimchi te maken, waan je jezelf direct op vakantie. De bloemkool wordt gebakken in een rode pittige saus met een licht zoete toets, zalig lekker! Als je kimchi in je koelkast hebt, serveer het er dan zeker bij! 

Ingrediënten

Rijst:
300g rijst
600ml water
Snufje zout 

Koreaanse bloemkool:
1 grote bloemkool
2 el olijfolie
Snufje zout 

Saus:
100ml sojasaus
50ml honing
2 el gochujang (typische Koreaanse gefermenteerde rode peperpasta)
1 tl gochugaru of chiliflakes (gochugaru is chilipeper in poedervorm)
2-3 el water
1 tl azijn 

Garnituur:
4 lente-uitjes
1 el geroosterd sesamzaad 

Bereidingswijze

Rijst bereiden: Spoel de rijst grondig en doe deze samen met het water en een snufje zout in een pan met deksel. 

Breng aan de kook, verlaag het vuur en kook zoals vermeld op de verpakking. 

Laat de rijst 5 minuten rusten onder de deksel. Maak los en fluffy met een vork voordat je het serveert. 

Bloemkool voorbereiden: Snijd de bloemkool in kleine roosjes van 2-3 cm. Ook de stammetjes en kleinste blaadjes mogen erbij. 

Verhit een diepe steelpan op hoog vuur en voeg de olijfolie toe. Laat de olie goed opwarmen. 

Roerbak de bloemkool ongeveer 5 minuten tot ze lichtjes beginnen te kleuren. Kruid met een snufje zout. 

Saus maken: Meng alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar. 

Voeg de saus toe aan de bloemkool en laat het indikken en karamelliseren. Dit duurt even, maar is cruciaal voor de smaak! 

Serveren: Schep de rijst in kommetjes, leg daarop de Koreaanse bloemkool. 

Werk af met fijngesneden lente-ui en wat geroosterd sesamzaad. 

Serveer onmiddellijk. 

TIPS

  • Voeg eventueel kimchi toe voor een extra smaakvolle en authentieke Koreaanse ervaring. 
  • Experimenteer met de hoeveelheid gochujang en gochugaru om de pittigheid aan te passen aan je eigen smaak. 
  • Koelkast: Bewaar restjes in een luchtdichte container en consumeer binnen 2-3 dagen. Opwarmen kan in de magnetron of in een pan op middelhoog vuur. 
  • Diepvries: Vries restjes in voor maximaal 1 maand. Laat ze ontdooien in de koelkast en verwarm zoals hierboven beschreven.