WEBSHOP MUST HAVES
Mac & Cheese met geroosterde pompoen en kalkoenburgertjes met veenbessen
Een klassieke mac and cheese, waarbij ik in de romige saus een heerlijke gegrilde pompoen verwerk. Het geheel wordt afgemaakt met een heerlijk krokant en cheesy laagje. Ondertussen kun je de grill aanzetten om de burgertjes aan de andere kant te roosteren. Superleuk en handig voor de kinderen tijdens de feestdagen! Bovendien kun je alles van tevoren voorbereiden: de mac & cheese klaarmaken en de burgertjes al grillen. Aan tafel hoef je het alleen nog maar op te warmen. Daar gaan ze zeker van genieten!
WEBSHOP MUST HAVES
Ingrediënten
Voor de mac & cheese:
250 g macaroni
500 g geroosterde pompoen (zacht en gaar)
400 ml melk
80 g geraspte Parmezaanse kaas of 80 g geraspte cheddar
1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl gedroogde oregano
Zwarte peper van de molen
Voor de geroosterde pompoen:
500 g pompoen (bijvoorbeeld flespompoen of hokkaido)
2 el olijfolie
Zout en peper
1 tl knoflookpoeder
Voor de kalkoenburgertjes:
800 g kalkoengehakt
1 handvol geconfijte veenbessen
1 el fijngehakte platte peterselie
1 handvol geroosterde pijnboompitten
Peper en zout van de molen
Extra:
Veenbessensaus
4 takjes rozemarijn (voor decoratie)
Extra geraspte kaas voor bovenop
Bereidingswijze
Pompoen roosteren: Verwarm de oven voor op 190 °C. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd in stukken. Meng de pompoen met olijfolie, knoflookpoeder, zout en peper. Verspreid op een bakplaat en rooster 20-25 minuten tot de pompoen zacht is.
Pompoensaus maken: Doe de geroosterde pompoen in een hoge maatbeker samen met de melk, Parmezaanse kaas, cheddar, paprikapoeder, knoflookpoeder, oregano en een snuf zwarte peper. Mix met een staafmixer tot een romige saus.
Macaroni koken: Kook de macaroni al dente volgens de verpakking. Giet af en meng direct met de pompoensaus.
Mac & cheese bakken: Vet de bakaccessoire van de Optigrill in met boter en verdeel de pompoen-macaroni erin. Bestrooi met extra geraspte kaas en gratineer op de grillstand en kies voor de rode kleur stand.
Kalkoenburgertjes maken: Meng het kalkoengehakt met de veenbessen, pijnboompitten, peterselie, peper en zout. Vorm kleine platte burgertjes.
Burgertjes grillen: Zet de Optigrill op BBQ stand wanneer de macaroni klaar is. Gril de burgertjes 3 minuten aan beide kanten tot ze mooi goudbruin zijn en gaar vanbinnen.
Serveren: Schep een portie mac & cheese op het bord, leg er een kalkoenburgertje naast en garneer met een takje rozemarijn. Voeg eventueel een schep veenbessensaus toe voor een feestelijke finishing touch.
Tips
- Voorbereiding: Je kunt de mac & cheese en burgertjes ruim van tevoren maken. Bewaar ze afgedekt in de koelkast en warm op in de oven of op de grill.
- Vegetarische optie: Laat de burgertjes weg en serveer de mac & cheese met een frisse groene salade.
- Extra crunch: Strooi wat panko of broodkruimels over de kaaslaag voor een krokant korstje.
- Mac & cheese: Bewaar afgedekt in de koelkast tot 2 dagen. Opwarmen in de oven.
- Burgertjes: Bewaar afgedekt in de koelkast tot 2 dagen of vries tot 1 maand in. Opwarmen op de grill of in een koekenpan.