Makkelijk Sesam-Raz el Hanout Brood Zonder Kneden
Dit zelfgemaakte brood is zo leuk en makkelijk om te bakken. Je hoeft helemaal niet te kneden! Het enige wat je nodig hebt, is een kom, een spatel, een gietijzeren pot en een oven. Daarnaast heb je alleen wat rusttijd nodig om het deeg te laten rijzen. Meer is er niet nodig om een heerlijk brood op tafel te zetten!
Deze variant is gemaakt met ras el hanout, maar probeer zeker ook andere kruidenmixen of zaden. Denk bijvoorbeeld aan gyroskruiden met zonnebloempitten, of curry en kurkuma – hmmm, heerlijk en weer eens iets anders!
Ingrediënten (voor 1 brood of 6 kleine broodjes)
300 g sterke bloem (T65)
225 g volkorenbloem
7 g droge gist
15 g olijfolie
400 ml warm water
12 g fijn zout
50 ml warm water (extra)
1 el raz el hanout kruiden
2 el zwart geroosterd sesamzaad
3-4 ijsblokjes
Bakpapier
Bereidingswijze
Deeg mengen: Meng de bloem, gist, sesamzaad en kruiden in een kom. Voeg de olijfolie en 400 ml warm water toe. Roer alles goed door elkaar met een spatel. Dek af en laat 30 minuten rusten.
Zout toevoegen:
Los het zout op in 50 ml warm water. Meng dit door het deeg, dat inmiddels wat zachter en luchtiger is geworden. Laat het deeg minimaal 4 uur rusten, tot het verdubbeld, luchtig en bubbly is.
Oven voorverwarmen:
Plaats een gietijzeren pot met deksel in de oven. Verwarm de oven voor op 230°C en laat de pot minstens 30 minuten goed heet worden.
Vormen en bakken
Leg bakpapier klaar en bestrooi het met sesamzaad.
Stort het deeg (in één geheel of verdeeld in zes porties) op het bakpapier.
Haal de hete gietijzeren pot uit de oven.
Leg de ijsblokjes in de pot, leg nadien het het bakpapier met deeg in de pot, en sluit direct met het deksel.
Bakken
Bak 25 minuten met het deksel op de pot. Verwijder daarna het deksel en bak nog eens 15 minuten voor een mooie korst. Voor een heel brood: bak nog 10 minuten extra.
Afkoelen
Haal het brood uit de pot en laat afkoelen op een rekje.
Serveerideeën
Bestrijk met hummus of geplette avocado voor een heerlijke snack.
Of eet het nog warm met een likje boter. Heerlijk!
Bewaar in de koelkast tot 3 dagen.
Voor de diepvries: snijd het brood vooraf in sneetjes en vries in tot 3 maanden houdbaar.