One-Pot Lasagne met Reuzegarnalen, Gerookte Zalm, Pistache Pesto en Ricotta
Een heerlijke en feestelijke one-pot lasagne die de smaken van zeevruchten, gerookte zalm en een rijke ricotta-courgettesaus samenbrengt in één gerecht. Ideaal voor feestdagen, en je kan het makkelijk vooraf klaarmaken om later op te warmen en af te werken op D-day . Deze lasagne wordt volledig bereid in een enkele pan, waardoor je minder afwas hebt en de smaken mooi in elkaar overvloeien! Echt een smaakbom!
WEBSHOP MUST HAVES
Ingrediënten
Voor de lasagne:
400 g gepelde reuzegarnalen
4 teentjes knoflook
1 grote ui
2 el olijfolie
2 courgettes
250 g ricotta
1 pakje verse lasagnevellen
300 g gerookte zalm
1 bol mozzarella di bufala
Voor de pistache-pesto:
1bosje basilicum
80 g pistachenoten
110 g Parmezaanse kaas, geraspt
2 teentjes knoflook
Zeste en sap van 1 citroen
Peper en zout, naar smaak
4 el olijfolie
Scheutje water (indien nodig)
Voor de afwerking:
1 potje stracciatella
½ bosje basilicum, vers
1 el fijngehakte pistachenoten
Bereidingswijze
Reuzegarnalen bakken: Pel de reuzegarnalen en verwijder het darmkanaal. Kruid met peper en zout. Verhit een diepe pan met 1 el olijfolie. Als de oranje cirkel donkerrood is kan je beginnen bakken. Bak de garnalen kort aan op hoge temperatuur tot ze mooi roze kleuren. Bak ze in delen indien nodig en zet apart.
Basis bereiden: Snipper de ui en knoflook fijn. Voeg ze toe aan dezelfde pan met een extra eetlepel olijfolie en bak tot ze glazig zijn.
Courgette toevoegen: Snijd de courgettes in kleine blokjes (brunoise) en voeg ze toe aan de pan. Bak op hoog vuur tot de courgettes licht gekleurd zijn.
Pistache-pesto maken: Doe alle ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine en mix tot een grove pesto. Voeg een scheutje water toe als de pesto te dik is.
Saus afwerken: Meng de pesto door de courgettes en voeg vervolgens de ricotta toe. Roer goed door. Houd enkele gebakken garnalen apart voor de garnering en meng de rest door de saus.
Lasagne opbouwen: Maak nu laagjes met lasagne bladen, neem telkens een sneetje zalm tussen een velletje lasagne en steek die rondomrond trapsgewijs in de saus, duw nu goed aan en lepel wat saus van de zijkant erbovenop zodat de lasagne goed bedekt is met saus.
Garnering toevoegen: Trek de mozzarella in stukjes en verdeel over de lasagne. Verdeel de garnalen en bestrooi met fijngehakte pistachenoten.
Bakken: Verwarm de oven voor op 185°C. Plaats de pan in de oven en bak de lasagne in 35-40 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Afwerking: Serveer de lasagne direct op borden. Werk af met een lepel stracciatella en verse basilicumblaadjes.
Tips
- Vooraf bereiden: Je kunt de lasagne vooraf volledig klaarmaken en bewaren in de koelkast. Verwarm hem op de dag zelf in de oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten.
- Vervangingen: Probeer ook eens spinazie in plaats van courgette voor een andere smaak.
- Pan-keuze: Gebruik een ovenbestendige pan om de lasagne direct vanuit de pan in de oven te zetten.
In de koelkast:
- Laat de lasagne volledig afkoelen en bewaar hem in een luchtdichte doos of afgedekt met plasticfolie.
- In de koelkast blijft de lasagne 2 dagen goed.
- Opwarmen: Verwarm de lasagne in de oven op 180°C gedurende 20-25 minuten tot hij door en door warm is. Je kunt hem ook in de magnetron opwarmen, maar let op dat de textuur wat zachter kan worden.
In de vriezer:
- Verdeel de lasagne in porties en bewaar ze in luchtdichte bakjes of diepvrieszakjes.
- In de vriezer blijft de lasagne tot 2 maanden houdbaar.
- Opwarmen vanuit de vriezer: Laat de lasagne eerst volledig ontdooien in de koelkast (minimaal 8 uur of een nacht). Verwarm vervolgens in de oven op 180°C gedurende 20-30 minuten.