Dit recept komt uit mijn boek Happy Moments
Onigri (sushirijst met zalm)
Onigiri, oftewel gevulde rijstbal, klinkt misschien moeilijk, maar is supersimpel en meeeeega tof om te maken! Het is een TikTok-topper: een driehoekige platte sushirijstbal gevuld met zalm en nori eromheen. Je kunt hier je kinderen goed bij laten meehelpen! Een fijne manier om nieuwe smaken en ingredi.nten te ontdekken.
Dit recept komt uit mijn boek Happy Moments
Ingrediënten
300 g sushirijst, gekookt zoals vermeld op de verpakking
3 eetlepels sushiazijn
3 zalmfilets, gestoomd of gebakken
4 eetlepels kewpi mayonaise
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel sriracha hotsauce
4 norivellen om rond de rijstballetjes te vouwen
sojasaus om te dippen
eventueel: krokante ui en lente-ui
Bereidingswijze
Kook de sushirijst zoals vermeld op de verpakking. Laat afkoelen. Roer los met een vork en meng er de sushiazijn door.
Plet de zalmfilets fijn met een vork met kewpi mayonaise, sojasaus en hotsauce. Proef.
Zet een kommetje met lauw water klaar samen met de kom rijst en de kom met zalm.
Snijd de nori in reepjes van 2 centimeter breed en 10 centimeter lang.
Maak je handpalmen nat. Neem een schepje rijst in je handpalm en maak een kuiltje. Leg daarin een lepeltje zalmmengsel, doe er weer een laagje rijst op, knijp goed samen en vorm een driehoek. Als de rijst aan je handen blijft plakken, steek je ze even in het water.
Vouw een noriblaadje rond de onderkant van de rijst en serveer op een plateau.
Serveer er sojasaus, krokante ui en fijngesneden lente-ui bij.
TIPS
- Je moet echt wel de juiste rijst in huis hebben: sushirijst dus. Plakt goed aan elkaar en is ideaal om rijstpakjes mee te maken.
- Je kunt de rijst vullen naar hartenlust met komkommer of tonijn, misschien een omeletje? Up to you!