Opgelegde zoet-zure groentjes

  • 15min + 1 nacht rusten
  • 4P
  • Easy

Lekker ouderwets, heerlijk bij salades, charcuterie, gehakt en in broodjes. Dit recept is ideaal voor iedereen die houdt van een frisse, zoet-zure touch aan zijn gerechten. De groenten zijn gemakkelijk te maken en ook nog eens lang houdbaar! 

Ingrediënten

150 g zout 
50 g suiker 
Mengeling van 1 kg bloemkoolroosjes, uitjes, radijsjes, raapjes in vieren gesneden 
Weckpot van 1 l, afsluitbaar met een elastiekje 
10 ml rodewijnazijn 
200 ml mirin of sushiazijn 
200 ml gewone azijn 

Bereidingswijze

Strooi het zout en de suiker op de groenten. 

Laat een nacht rusten onder plasticfolie. 

Spoel goed af, laat uitlekken en doe de groenten in de weckpot. 

Vul bij met de mengeling van rodewijnazijn, mirin of sushiazijn en gewone azijn. 

Een paar uur later heeft het zout zijn werk al gedaan en kan je de groenten opeten. 

Maanden houdbaar, maar de kleur verandert wel. 

Tips

  • Je kunt variëren met verschillende harde groenten zoals venkel of wortel. 
  • Bewaar de ingelegde groenten op een koele, donkere plek. Ze zijn maanden houdbaar, maar de kleur kan wel wat veranderen. 

De ingelegde groenten zijn, mits goed afgesloten en bewaard op een koele plek, tot 3 maanden houdbaar. Na opening is het verstandig om de pot in de koelkast te bewaren en binnen 1 maand op te gebruiken.