Pompoensoep met Chorizo-look Korstjes

  • 45min
  • 4P
  • Easy

Een heerlijke maaltijdsoep van pompoen met krokante korstjes van pittige chorizo en knoflook. Het is een geweldige manier om oud brood een tweede leven te geven en de soep meteen een stevige upgrade te geven. Met een laagje geraspte Parmezaanse kaas erbovenop wordt het helemaal af! 

Ingrediënten

Voor de soep: 
1 kg pompoenvlees, zonder schil en pitten
2 el olijfolie
4 teentjes knoflook
1 grote ui
2-3 tomaten
1 tl kerriepoeder
Peper en zout

Voor de chorizo-korstjes: 
½ oud brood
150 g chorizoworstjes
6 teentjes knoflook
1 el olijfolie
Peper en zout
Platte peterselie, grof gehakt
100 g Parmezaanse kaas, geraspt

Bereidingswijze

Soepbasis maken: Snijd de knoflook en ui fijn. Verhit 2 el olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook samen met de kerriepoeder tot ze licht beginnen te kleuren.

Pompoen en tomaten toevoegen: Voeg de pompoenblokjes toe en bak kort mee. Snijd de tomaten in stukken en voeg ze toe aan de pan. Giet er water bij tot de groenten net onderstaan en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen totdat de pompoen zacht is.

Soep pureren: Haal de pan van het vuur en mix de soep glad met een staafmixer of in een blender. Breng op smaak met peper en zout.

Chorizo-korstjes maken: Snijd de chorizo in kleine stukjes en bak ze in een koekenpan met 1 el olijfolie. Voeg de in dunne plakjes gesneden knoflook toe en bak samen met de chorizo tot alles krokant is.

Brood krokant bakken: Scheur het oude brood in stukken en voeg ze toe aan de pan met de chorizo en knoflook. Bak het geheel tot het brood goudbruin en krokant is. Rasp er Parmezaanse kaas over.

Serveren: Verdeel de soep over kommen en leg de chorizo-korstjes erop. Garneer met grof gehakte platte peterselie en eventueel extra geraspte Parmezaanse kaas.

Tips

  • Voor een extra romige soep kun je een scheutje room of kokosmelk toevoegen na het pureren. 
  • Heb je geen oud brood? Je kunt ook croutons gebruiken of vers brood in de oven krokant roosteren. 

In de koelkast (frigo): 

  • Soep: Laat de pompoensoep volledig afkoelen voordat je deze bewaart. Doe de soep in een afgesloten bakje en bewaar tot 3 dagen in de koelkast. 
  • Chorizo-korstjes: De chorizo-look korstjes zijn het lekkerst vers, maar je kunt ze ook tot 2 dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte doos. Bij het opnieuw opwarmen worden ze minder krokant, maar je kunt ze kort opbakken in een koekenpan om ze weer wat knapperig te maken. 

In de vriezer: 

  • Soep: De pompoensoep kun je prima invriezen. Laat de soep eerst afkoelen en doe deze vervolgens in luchtdichte bakjes of diepvrieszakken. De soep is tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. 
  • Chorizo-korstjes: Het is niet aan te raden om de chorizo-korstjes in te vriezen, omdat het brood zijn krokante structuur verliest. Je kunt wel apart het brood en de chorizo invriezen, en deze bij het serveren weer vers bereiden. 

Opwarmen: 

  • Soep opwarmen: Verwarm de soep op laag vuur in een pan of in de magnetron. Voeg eventueel een beetje water of bouillon toe als de soep te dik is geworden. 
  • Korstjes opwarmen: Als je de chorizo-look korstjes van tevoren hebt gemaakt en bewaard in de koelkast, kun je ze opnieuw krokant maken door ze kort op te bakken in een droge koekenpan of even in de oven te zetten op 180°C voor een paar minuten.