Puree van gekarameliseerde sjalotten

  • Easy

Een heerlijk zachte puree met een zoetige twist door gekarameliseerde sjalotten. Perfect als bijgerecht bij een stukje vlees, vis of een vegetarisch hoofdgerecht. Dit recept combineert eenvoud met verfijning. 

Ingrediënten

800 g bloemige aardappelen
6 sjalotten
2 takjes rozemarijn (of 1 tl gedroogde rozemarijn)
2 el olijfolie
2 tl rietsuiker
250-300 ml karnemelk (of gewone melk)
Klontje boter
Peper en zout

Bereidingswijze

Aardappelen koken
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Kook of stoom ze gaar in 15-20 minuten. Controleer met een vork of ze zacht zijn.

Sjalotten karamelliseren
Verwarm de oven voor op 180°C.
Halveer de sjalotten en leg ze in een ovenschaal.
Meng de sjalotten met olijfolie, rietsuiker, een snufje peper en zout.
Rooster de sjalotten 25-30 minuten in de oven tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn.

Puree maken
Verwarm de karnemelk op laag vuur, zodat deze niet koud is bij het mengen.
Stamp de gekookte aardappelen fijn met een pureestamper of gebruik een aardappelpers voor een extra gladde textuur.
Voeg de warme karnemelk, een klontje boter, peper en zout toe aan de aardappelen en meng tot een romige puree.
Hak de rozemarijn fijn en roer deze samen met de gekarameliseerde sjalotten door de puree.

Tips
Voor een extra romige puree kun je een scheutje slagroom toevoegen.
Probeer ook eens balsamicoazijn over de sjalotten te sprenkelen voordat je ze roostert, voor een extra diepe smaak.
Deze puree smaakt heerlijk met gebraden kip, gestoofde lamsschenkel of een vegetarische groentestoof.

Tips

Voor een extra romige puree kun je een scheutje slagroom toevoegen.
Probeer ook eens balsamicoazijn over de sjalotten te sprenkelen voordat je ze roostert, voor een extra diepe smaak.
Deze puree smaakt heerlijk met gebraden kip, gestoofde lamsschenkel of een vegetarische groentestoof.

Koelkast: Bewaar de pesto maximaal 5-7 dagen in een afgesloten potje. Schenk een dun laagje olijfolie op de pesto om verkleuring tegen te gaan.

Invriezen: Vries de pesto in kleine porties in (bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm) en bewaar deze tot 3 maanden in de vriezer.