Brood met bloemenboter
Ingrediënten (voor 1 brood)
500 g speltbloem
1 theelepel natriumbicarbonaat (soda)
1 theelepel Maldon zeezout
350 ml karnemelk
2 theelepels agavesiroop
Voor de boter
100 g boerenboter
1 handvol eetbare bloemen (bijvoorbeeld leeuwenkopjes, koolzaadbloemen, mosterdzaadbloemen, apothekersroos, vlierbloesem)
Instructies
Zalig is het moment waarop de geur van zelfgebakken brood je huis vult. Ook ik ben fan van broodrecepten zonder gedoe. En met mijn zelfgemaakte bloemenboter smaakt het nog lekkerder. Ga zelf ook maar op zoek naar eetbare planten en bloemen in je buurt. Je zult het verrukkelijk vinden.
1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
2. Doe de bloem, het natriumbicarbonaat en het zout in een kom.
3. Meng de karnemelk en de agavesiroop en voeg toe.
4. Kneed het brood in de kom.
5. Bestrooi het werkblad met bloem en kneed het brood 4 minuten verder tot een bal.
6. Leg de deegbal op een vel bakpapier op een bakplaat.
7. Maak met een groot mes enkele insnijdingen bovenaan de deegbal.
8. Zet het brood 35 tot 40 minuten in de oven.
9. Het brood is klaar als het hol klinkt wanneer je er onderaan op klopt.
10. Leg de eetbare bloemen tegen de boerenboter, plooi het papier toe en bewaar de boter op een koele plaats, bijvoorbeeld in de kelder. De volgende dag hebben de bloemen hun aroma afgegeven, dus gooi ze weg en leg nieuwe bloemen tegen de boter.
Dit recept is afkomstig uit het boek “Op de groei 3“.
Tips
Spelt zit boordevol eiwitten en mineralen. Het bevat ook goed oplosbare vezels die de suikerwaarde in ons bloed onder controle helpen houden. Heb je geen speltbloem? Gebruik dan gerust volkorenbloem.
Je kind kan:
De ingrediënten afmeten.
De bloemen helpen plukken en op de boter strooien.
Het brood kneden.
Het papier dichtplooien.