Speltbagels met meergranentopping

Duurtijd: 60 minuten.

Ingrediënten voor 8 stuks

1 zakje droge gist
380 ml licht lauw water
1 el kokosbloesemsuiker
580 g speltbloem + extra om te bestuiven
1 tl zout
2 el olijfolie

Toppings:
maanzaad
sesamzaad
pompoenpitten
lijnzaad
pitten, zaden …

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°.

Doe de bloem, de suiker, de gist en het zout in een mengkom en roer los.

Giet de olijfolie bij het water en voeg toe aan de bloem.

Laat het mengsel 5’ kneden en ongeveer 1 uurtje rijzen.

Zet ondertussen een brede pot met water op en hou het net onder het kookpunt.

Bestuif je werkblad licht met bloem en stort er het deeg op uit.

Bestrooi het deeg met wat bloem en maak er een rechthoek van.

Verdeel in 8 stukken.

Met wat extra bloem maak je er balletjes van.

Duw je wijsvinger in de bloem, druk een gat midden in het deeg en draai het deeg rond je vinger tot je een grotere cirkel bekomt (dit lukt enkel als het deeg niet kleeft).

Strooi voldoende bloem op je bakpapier. En leg de bagel omgekeerd op de bakplaat.

Leg de bagel in het warme water. Als hij naar boven komt draai je hem om en laat nog 1min. verder koken.  Schep hem uit het water, dep de onderkant droog op een handdoek en leg op een bakplaat met bakpapier.

Dan is nu het moment gekomen om de zaden en pitten op het natte deeg te strooien.

Herhaal dit met de andere bagels.

Bak de bagels 18 à 20 min. tot ze mooi gekleurd zijn, en hol klinken als je er onderaan voorzichtig op tikt.

Laat ze afkoelen op een rooster.

Beleg naar hartenlust.

Enkele combo tips

notenboter – banaan
roomkaas – zalm – komkommer
roomkaas – aardbei – sprinkles
roomkaas – rauwe ham – physalis
roomkaas – avocado
brie – druiven – geroosterde amandelschilfers

Partner

In samenwerking met Kenwood