Stoofvlees met bruin bier en aardappelpuree

  • 1u30
  • 4p
  • Next level

Ahhh stoofvlees! Lekkere stukjes vlees, traag gegaard in bier en smaakmakers om dan zo zacht als boter te worden. Iedereen heeft wel zijn geheim ingrediënt of speciale manier om stoofvlees te maken, maar het allerbelangrijkste is kwaliteitsvlees! Kies het niet te mager, voor extra smaak, en van de slager in je buurt, misschien heb je even veel geluk als ik en krijg je een stukje rundsvet mee om je vlees in aan te kleuren, ohyoooooo!!!! Wat een bom!

Ingrediënten (4 personen)

1 kg stoofvlees (van de spiering /nek)
1 el boter
1 grote zoete ui
2 sjalotten
3 sneetjes peperkoek
2 flesjes bruin op kamertemperatuur
Peper en zout
Tijm & laurier
½  el gochujang (Shriracha saus of cayenne peper)
1 el bruine suiker
1 el mosterd

Aardappelpuree
3 lente uien

Bereidingswijze

Zet je stoofpot met dikke bodem op het vuur en laat het rundsvet erin smelten samen met de boter.
Kruid het vlees goed aan met peper en zout en bak elk stukje aan beide kanten mooi aan tot het mooi gekorst en gekleurd is. Dit is een belangrijke stap dus neem er tijd voor, hou het gebruinde vlees opzij in een schaal.

Stoof de fijngesneden ui en sjalot even aan in dezelfde pot en blus met het bier, schraap goed de baksels van de bodem mee in je pot, daar zit alle smaak in. Snij de peperkoek in kleinere blokjes en voeg nu alle rest van de ingrediënten toe, meng even door elkaar en voeg nu het vlees toe, laat 1 uur onder deksel zachtjes garen tot het vlees zacht is, roer af en toe.

Serveer een schep puree in een diep bord, maak een kuiltje en serveer er een portie stoofvlees over… jaaaa, ohh yes love this! Werk af met fijngesneden lenteui.

Je kan stoofvlees invriezen en 9 maanden bewaren. Stoofvlees kan je 2 dagen bewaren in je koelkast en vacuümgetrokken tot zelfs 2 weken.

Als je mooi donker stoofvlees wil ga dan voor een donker biertje. Gebruik geen bitter bier als je geen fan van een bitterder smaak in je stoofvlees. Kriek of fruitbier gaat het stoofvlees dan weer zoeter maken. Een toetsje zoet toevoegen kan altijd met Luikse siroop of bruine suiker. Je kan bier ook vervangen door rode wijn en wat tomatenconcentré toevoegen om een Italiaanse versie te maken.

Partner

In samenwerking met “Lekker van bij ons”.