WEBSHOP MUST HAVES
Stoofvlees met verse frietjes en witloofsalade
Ontdek mijn recept van stoofvlees met verse frietjes en witloofsalade, een heerlijke Belgische klassieker voor jong en oud!
WEBSHOP MUST HAVES
Ingrediënten (voor 4 personen)
Stoofvlees:
2 goeie klonten boter
1 kg rundsstoofvlees in gelijke stukken, niet te mager vlees
2 grote uien
1 dikke snee brood
1 flinke el straffe mosterd
2 el Luikse stroop
Peper en zout
750 ml bruine trappist van Westmalle, op kamertemperatuur!
Tijm en laurier
Frietjes:
1 kg frietpatatjes
Ossewit om in te bakken
Witloofsalade:
6 dikke witloofstronkjes
Verse mayonaise:
alle ingrediënten op kamertemperatuur
1 ei
1 el mosterd
Peper
Zout
Sap v 1/2 citroen
1 el azijn
250 ml maïs of zonnebloemolie
Bereidingswijze
Snij eerst de ui fijn en bak in boter.
Laat de boter apart opschuimen in een stoofpot en kleur elk stukje vlees mooi rondom rond goed bruin.
Niet te veel ineens in de pot stoppen.
Voeg het vlees bij de uien en deglaceer je pan met het bier.
Kruid met peper en zout, voeg tijm en laurier toe en ook het warm bruin bier.
Smeer de mosterd op de snede brood en leg die erbij.
Doe de perensiroop erbij en laat een uurtje of 2 sudderen onder deksel.
De kooktijd zal afhangen van het kwaliteit van het vlees.
Doe alle ingrediënten voor de mayo in een hoge maatbeker waarin je staafmixer past.
Zet de staafmixer op de bodem van maatbeker en trek langzaam naar boven, mix tot alles mooi samenhangt, proef en kruid bij, bewaar in de koelkast in een potje met deksel.
Snij het witloof fijn en meng er 2 dikke scheppen mayo onder.
Schil de aardappelen, snij in frietjes, spoel en droog ze.
Bak ze voor, op 150° gedurende een 5-tal min. tot ze zacht aanvoelen.
Leg op keukenpapier, bak niet met teveel in een keer.
Eens stoofvlees zacht is, kan je de frietjes bakken.
Verhit je friteuse op 180 ° en bak de frietjes mooi goudbruin en krokant.
Je kan stoofvlees invriezen en 9 maanden bewaren. Stoofvlees kan je 2 dagen bewaren in je koelkast en vacuümgetrokken tot zelfs 2 weken.
Als je mooi donker stoofvlees wil ga dan voor een donker biertje. Gebruik geen bitter bier als je geen fan van een bitterder smaak in je stoofvlees. Kriek of fruitbier gaat het stoofvlees dan weer zoeter maken. Een toetsje zoet toevoegen kan altijd met Luikse siroop of bruine suiker. Je kan bier ook vervangen door rode wijn en wat tomatenconcentré toevoegen om een Italiaanse versie te maken.